Novoroční oběd v Lánech: Zeman a Babiš vezmou i své potomky

Na tradiční novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) v neděli v Lánech doprovodí oba politiky také jejich děti. Dnes o tom na twitteru informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Bude to poprvé, kdy si hlava státu a předseda vlády na setkání vezmou i další rodinné příslušníky kromě svých manželek.

Zemana na obědě kromě manželky Ivany doprovodí jeho dcera Kateřina, s Babišem vedle manželky Moniky přijedou dcera Vivien a syn Frederik. Své děti z prvních manželství politici na oběd nepřivedou.

Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou a slečnou Kateřinou Zemanovou se v neděli ve 14:00 v Lánech setkají s premiérem Andrejem Babišem, jeho manželkou Monikou Babišovou, slečnou Vivien Babišovou a s panem Frederikem Babišem u tradičního novoročního oběda.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) January 3, 2020

Při uvítání by se premiérova rodina měla stejně jako v předchozích letech zapsat do pamětní knihy lánského zámku. Úvodní setkání se koná za přítomnosti médií, po němž se rodiny obou politiků přesunou k obědu. Žádná tisková konference naplánovaná není, v předchozích letech ale premiér po obědě před novináři krátce shrnul obsah debaty.

Hlava státu s předsedou vlády na novoročním obědě zpravidla mluví o společenských záležitostech nebo o plánech na nadcházející rok. Obvykle se ale dotknou i aktuální politické agendy. Loni tak mluvili například o výsledku státního rozpočtu za rok 2018 nebo o plánovaných zahraničních cestách.

K jednání o aktuální politické situaci se Zeman s Babišem scházejí pravidelně zhruba jednou za měsíc na večeři v Lánech. Naposledy spolu takto jednali 17. prosince, kdy se jejich debata týkala mimo jiné odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Zeman v minulosti úřad i jeho dosavadního šéfa často kritizoval, zejména kvůli varování NÚKIB před výrobky čínských firem Huawei a ZTE.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou. Letos poprvé se oběda zúčastní i děti prezidenta a premiéra.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Monika Babišová Kateřina Zemanová Zámek Lány prezident čr

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 27 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy