Hlavní obsah

Pošta zdražila poukázky i doporučená psaní

Právo, Jiří Novotný

Zaslat doporučený dopis, cenné psaní či peníze poštovní poukázkou je opět dražší. Česká pošta (ČP) totiž od 1. ledna zvýšila o tři koruny ceny za tyto své základní služby.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Důvodem jsou naše rostoucí náklady. Zdražení ale není dramatické, takže si nemyslím, že by lidé kvůli tomu přestali doporučené dopisy a poukázky posílat,“ řekl Právu mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Dražší i rychleji doručované dopisy

A jaké tedy konkrétně jsou nové ceny? Standardní doporučené psaní do padesáti gramů podražilo z dosavadních 44 na 47 korun, do 100 gramů z 52 na 55 korun. Za cenné psaní do 50 gramů teď musí platit odesílatel 55 korun.

Poslání peněz do pěti tisíc korun poukázkou A nově stojí 39 korun, a poukázkou C, tedy dobírkou, 48 korun. Poukázky s urychlenou výplatou typu D při poukazované částce do 1000 Kč zdražily dokonce o 14 korun.

Česká pošta vymyslela dvourychlostní doručování. Ve výsledku jde o zdražení

Ekonomika

Tím ovšem změny nekončí. Od 1. února Česká pošta zavede dvourychlostní doručování listovních zásilek. Za obyčejná psaní do padesáti gramů si bude i nadále účtovat 19 korun, avšak pokud si odesilatel zvolí možnost rychlejšího doručení, bude muset zaplatit 26 korun.

„Podle našeho průzkumu většina Čechů upřednostňuje před rychlostí kvalitu a stačí jim garance, že dopis dojde spolehlivě na místo určení. O tom svědčí i fakt, že v průměru si lidé vyzvedávají doporučenou zásilku na poště za pět dní. Je jim v podstatě jedno, jestli jim ji dodáme v úterý nebo ve středu, ale že skutečně přijde,“ zdůvodňuje tento krok ředitel divize poštovní provoz a logistika ČP Petr Cinkl.

Listovních zásilek neustále ubývá

Zmíněnými i dalšími opatřeními si chce Česká pošta vylepšit své hospodaření. I díky zdražování však každoročně klesá počet listovních zásilek, které přepravuje, zhruba o desetinu.

To se ukázalo i o vánočních svátcích a Silvestru, kdy opět ubylo tradičních pohlednic. Místo nich zasílala většina lidí raději esemesky či e-maily, které jim vyšly neskonale laciněji. Vždyť zaslání pohlednice či obyčejného dopisu dnes stojí devatenáct korun, a od února to v tom rychlejším režimu vyjde ještě o sedm korun dráž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám