Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman se pochlubil druhou bradou, Babiš zavrhl „arogantního hlupáka“. K tabuli zasedly i děti

Video se připravuje ...
Autor: vei, ula, red - 
5. ledna 2020
17:05

Tradiční novoroční oběd v netradičním duchu. Prezident Miloš Zeman (75) s manželkou hostil v neděli v Lánech nejen premiéra Andreje Babiše (65, ANO) a jeho choť Moniku, ale také jejich potomky Vivien (19) a Frederika (16). Babišovy juniory doplnila i Kateřina Zemanová, která oslavila na Nový rok 26. narozeniny. Prezident se hned na úvod Babišovi pochlubil, že přibral natolik, že má dvě brady. Babiš zase změnil dodavatele květin. O kytice se mu tentokrát postaral protokol, nikoli florista Ivan Šablatúra.

Je to vůbec poprvé, co se na novoročním obědě objevily i děti pozvaných. „Byl to návrh pana prezidenta, který jsme rádi akceptovali,“ řekl Blesk Zprávám Andrej Babiš. 

„Prostě rodinný novoroční oběd jak má být, milý a přátelský. Jde o nápad, který se zrodil na vánočním setkání rodiny,“ napsal v SMS Aha! Ovčáček na dotaz, jak vznikla myšlenka pozvat na neděli do Lán i Kateřinu Zemanovou (26) s Vivien (19) a Frederikem (16) Babišovými.

„Přibral jsem, mám teď dvě brady,“ řekl prezident Miloš Zeman na uvítanou Babišovi. „Nemáme žádné problémy, proto se můžeme usmívat,“ doplnila hlava státu směrem k novinářům a nasměrovala premiéra s rodinou k novoroční tabuli.

„Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,“ potvrdil po obědě Babiš.

Video  Novoroční oběd prezidenta a premiéra v Lánech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Fialová Babišová, černobílá Vivien a hnědá Kateřina Zemanová

Premiérova manželka Monika zvolila na novoroční oběd fialové šaty, dcera Vivien pak šaty černobílé, které doplnila perlovou čelenkou ve vlasech. První dáma Ivana Zemanová zvolila modré šaty, dcera prezidentského páru Kateřina vsadila tentokrát na hnědou barvu.

Rodinný oběd tedy zahájila paštika z kachních jater na portském víně s lánským pečivem, jako hlavní chod se servíroval candát pečený na másle se zámeckými brambůrky a možná palčivá politická témata osladil citronový a malinový sorbet s jahodami.

Babiš už bez kytice od Šablatúry

První dáma Ivana a „první dcera“ Kateřina dostaly od předsedy vlády kytice růží, paní Ivana krémovou, Kateřina růžovou. Ani jeden z pugetů nebyl dílem dvorního floristy Babišových Ivana Šablatúry, který dřív dělal řadu kytic pro významné návštěvy. Ten před vánočními svátky napsal k fotce z večírku, na kterém byli i Babišovi, posměšný komentář.

„My se bavíme na večírku a chudina u PC u fotek! Myslím, že všechno v pořádku,“ zněl komentář, který Šablatúra následně smazal. Babiš ho pak pro Blesk Zprávy nazval „arogantním hlupákem“, který jeho ženu „zneužil k reklamě“.

Kytice na novoroční oběd v Lánech už mu Babiš nesvěřil, přiznal na dotaz Blesk Zpráv.

Na dárek pro Kateřinu Babiš zapomněl

Kateřina Zemanová se od premiérovy rodiny dárku k 26. narozeninám, které oslavila na Nový rok, nedočkala. „To jsem nějak opomněl. To je možná moje chyba, možná chyba protokolu. Já jsem panu prezidentovi přinesl velký katalog koňaků, takovou krásnou těžkou knížku, ale jinak nic. Na to jsme nějakým způsobem asi zapomněli,“ přiznal Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

„Je pravda, že jsme se až na obědě dozvěděli, že Kateřina Zemanová je narozena 1. ledna, takže jsme jí gratulovali, ale dárek jsme neměli,“ doplnil premiér.

Babišovi půjdou v létě i do obory

Premiéra překvapily jeho děti, které hned souhlasily s tím, že se novoročního oběda zúčastní. „Já si myslel, že spíš z toho budou mít nějakou trému. Také jsme se domluvili, že někdy v létě přijdeme zase celá rodina. Navštívíme oboru, pan prezident nám ji ukáže, je tady 2000 zvířat,“ řekl Babiš.

A stane se tradicí, že na další o novoroční obědy budou chodit potomci státníků? „To záleží na panu prezidentovi,“ odpověděl s úsměvem Andrej Babiš.

Andrej Babiš zapomněl na dárek pro prezidentskou dceru. A kdo se postaral o květiny?

Video  Andrej Babiš po setkání s prezidentem v Lánech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky.

Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou.

Podle vyjádření premiérů se na novoročních obědech s hlavou státu mluví zejména o společenských tématech, debata se ale týká i aktuálních politických témat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 6. ledna 2020 18:45 )

Jelikož nejsem debiil, nemohu s vámi nadále komunikovat, protože vaše slinty chápou opravdu jen oni. Nadále se věnujte pouze komunikací s nimi, vám blízkými.

voqht ( 6. ledna 2020 15:19 )

O bujne zene Monice
http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/ho­rak-babisova-na-sitich-tropi-hloupousti-vsichni-ale-vi-ze-za-to-babis-nemuze-85157

Blitz ( 6. ledna 2020 13:48 )

Onanisti také

jikar ( 6. ledna 2020 09:38 )

Copak asi na Babiše zas praskne, že opět své děti tahá do politiky? Neuslyšíme zas jeho přísahy na jejich smrt, že je jak lilium čistý?

xiioma ( 6. ledna 2020 09:07 )

jjusa se učí počítat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa