Zeman přijal na zámku v Lánech Babiše. Novoročního oběda se poprvé účastnily i rodiny obou politiků

Na zámku v Lánech se na tradičním novoročním obědě sešel prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem. Vedle manželek byly poprvé přítomny i děti obou párů. Kromě společenských témat se mluvilo i o státním rozpočtu nebo o stavebních řízeních. Prezidentská kancelář novoroční tradici komentovala jako ‚milé setkání‘, předseda vlády Babiš jako ‚příjemný rodinný oběd‘.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš s rodinami na tradičním novoročním obědě v Lánech.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš s rodinami na tradičním novoročním obědě v Lánech. | Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou přivítali hosty ve Sloupové síni lánského zámku. Nejenže se dávaly květiny a všichni se společně fotili, premiér Andrej Babiš, jeho žena Monika a děti Vivien a Frederik se také podepsali do pamětní knihy zámku.

Následně se všichni přesunuli na společný oběd do žluté jídelny, kde se obvykle konají významné schůzky. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se k tradičnímu novoročnímu obědu podávala kachní paštika, candát s brambory a ovocný dezert.

Kromě společenských témat premiér s prezidentem debatovali o vypjaté situaci na Blízkém východě, změnách v tuzemské justici a probrali spolu i státní rozpočet.

Prezident Zeman výsledek loňského rozpočtu nekritizoval, naopak byl spokojený s tím, že vláda zvýšila investice, uvedl Babiš. Kapitálové, tedy investiční výdaje rozpočtu loni stouply o 22,8 miliardy na 139,3 miliardy korun.

Tunel republiky

„Podle mého názoru dopadl státní rozpočet loni velice dobře. V médiích se totiž zapomíná na ta dědictví, která jsme sdědili. Každý rok my všichni - občané, firmy i stát - platíme 47 miliard korun za obnovitelné zdroje a z toho 30 miliard za soláry. To je jeden z největších tunelů v historii samostatné republiky. Pokud bychom měli těch 30 miliard ročně, byli bychom v přebytku“ řekl premiér novinářům po schůzce.

Česku podle ministerstva loni vzrostly příjmy z většiny daní, na spotřebních se ale vybralo méně

Číst článek

S prezidentem probíral také jeho kritiku neefektivity justice nebo dlouhotrvající stavební řízení.

„V tomhle směru navštívím Ředitelství silnic a dálnic a budeme informovat veřejnost, kde všude dochází ke zpožděním. Bohužel práva jednotlivých organizací, které se specializují na to, abychom u nás nestavěli dálnice, jsou taková, jaká jsou. My se to snažíme změnit, ale jde to ztěžka,“ řekl Babiš.

Hlava státu podle premiéra dále kritizovala, že v Národním investičním plánu není dostatečně obsažen sport. „S panem prezidentem jsme se dohadovali o tom, co je národní sport. Pro mě je to hokej, pro pana prezidenta fotbal, proběhla taková debata,“ doplnil Babiš.

Tradiční lednové setkávání hlavy státu s předsedou vlády zahájil v roce 2004 Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Veronika Hlaváčová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme