Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Klimatická změna se projevuje v každodenním počasí, dokázala studie. Vědce motivoval Trumpův tweet

Změna klimatu. Ilustrační foto.

Změna klimatu. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Praha - Vědci poprvé dokázali přímý vliv člověkem způsobené klimatické změny na každodenní počasí. Studie, zveřejněná minulý týden ve vědeckém časopise Nature Climate Change, vyvrací dlouho přijímaný názor, že dlouhodobý proces změny klimatu neovlivňuje lokální počasí.
  5:00

Studie byla částečně motivovaná tweety amerického prezidenta. „Sníh a mráz na celém Středozápadě [USA]. Globální oteplování, vrať se zpět!“ napsal loni v lednu Donald Trump v reakci na tehdejší chladné očasí. Výzkumníci pomocí statistických záznamů a klimatických modelů analyzovali teploty a vlhkost vzduchu v různých částech světa a poté tyto údaje srovnali s předpovídanými důsledky klimatických změn.

Ukázalo se, že na meteorologických údajích z konkrétního místa a doby se dá prokázat vliv globálního oteplování. Studie také potvrzuje klíčovou roli člověka v procesu klimatické změny.

„Vždy jsme si mysleli, že klima a počasí jsou dvě různé věci,“ sdělil jeden z autorů studie Reto Knutti deníku Washington Post. „To stále platí, pokud bychom brali izolovaný případ jednoho místa v konkrétní dobu. Ovšem v globálním měřítku tohle už není pravda. Průměrná teplota se zvýšila. Tento důsledek lidské činnosti můžeme pozorovat neustále, v jakýkoli moment.“

„Hluboce zneklidňující“

Výzkumníci z vědeckých institucí v Norsku a Švýcarsku se pomocí umělé inteligence pokusili určit, jak souvisí denní, měsíční a roční údaje měření teploty a vlhkosti se dvěma hlavními měřítky klimatické změny - průměrnou globální teplotou a energetickou nerovností (tj. poměrem přijímaného a vyzařovaného tepla z planety). Sesbírané informace také porovnali s historickými meteorologickými údaji, aby zjistili vliv člověka na tento přírodní proces. Pomocí tohoto postupu byli schopni detekovat signály globálního oteplování na kterémkoli dnu od roku 2012.

Austrálii drtí extrémní počasí, roztékají se silnice. Dým pokryl řadu měst

Profesor univerzity v Berkeley Michael Wehner označil výsledky studie jako hluboce zneklidňující. „Tohle ukazuje, že lidmi způsobená klimatická změna je tak závažná, že ovlivňuje každodenní počasí v globálním měřítku. To je znepokojivé, jelikož i v tom nejlepším scénáři Země míří k mnohem vyšším teplotám,“ tvrdí.

„Skutečnost, že globální oteplování má nyní prokazatelný vliv na každodenní počasí na celém světě, je dalším jednoznačným ukazatelem, jak závažná je změna klimatu,” napsal odborník na klima ze stanfordské univerzity Noah Diffenbaugh.

Globální oteplování má podle studie vliv na podobu ptačích těl

Je otázka, jak přesné jsou počítačové odhady použité v simulacích různých klimatických cyklů. Studie také nebrala v potaz další významné faktory ovlivňující klima, jako jsou například výbuchy sopek. Ačkoliv autoři nepřipisují stoprocentní odpovědnost za klimatickou změnu lidem, nenabízí se mnoho jiných odůvodnění.

„Z mnoha jiných studií víme, že oteplování za posledních 40 let je téměř výlučně způsobené člověkem”, uzavírá Knutti.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...