Česku hrozí, že přijde o unikátní jadernou technologii

V době, kdy vláda znovu začíná mluvit o výstavbě nových jaderných bloků, se ukazuje, že z „jaderného“ průmyslu v Česku mnoho nezbylo. Hned několik firem, které se podílely i na výstavbě jaderné elektrárny Temelín, zkrachovalo, další mohou brzy přijít na řadu. Do problémů se podle informací INFO.CZ v současnosti dostala společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Jde ovšem o trend, který postihl těžký průmysl napříč Evropou a Česko není výjimkou.

Liberty Steel v Ostravě (bývalý Arcellor Mittal) snížila výrobu o 40 procent. Třinecké železárny snížily výrobní plán. A výše jmenované Vitkovice Heavy Machinery – jedinečný český výrobce těžkých komponent pro vodní, větrnou či jadernou energetiku (u hlavních hřídelí větrných elektráren dokonce jediný evropský dodavatel) – propustily ke konci roku 150 zaměstnanců. Důvodů je několik, ten hlavní ale leží v Číně.

Evropští metalurgičtí giganti jsou pod obrovským tlakem čínských firem, které kvůli americkým clům nevyvážejí svou produkci do USA. Evropská unie ale omezení čínského dovozu kovaných produktů či polotovarů neuplatňuje. V případě zániku svého těžkého průmyslu by se nejen Česko, ale celá EU dostala při budování bezuhlíkové energetiky do totální závislosti na Číně. Těžký průmysl je totiž třeba nejen k výrobě jaderných, ale i větrných elektráren.

Kerles: Nechte nás stavět větrníky, zaplatíme vám! Přichází nová éra státního úplatkářství?

sinfin.digital