Mnozí si zde nejspíš pamatují supermarket. Jeho interiéry k nákupu ale příliš nelákaly. V 80. letech 20. století byla totiž celá hala, ve které prodejna potravin sídlila, zakryta sníženým podhledem. Pouze pod prosklenou kupolí byl ponechán volný prostor s průhledem na část původní konstrukce. A tak se na několik desítek let veškerý půvab skryl za nevzhledný sádrokarton a skelnou vatu. Na jednu stranu dobře. Původní konstrukce se totiž zachovala zcela neporušená.

Nepříjemný zápach

Staroměstskou tržnici navrhl architekt Jindřich Fialka a postavena byla v letech 1894 až 1896 na místě čtyř stržených domů. Stejný architekt navrhl například i vodárenskou věž na Letné. Původně zde obchodníci nechtěli vůbec prodávat, protože měli pocit, že dovnitř nikdo na trh nepůjde. Navíc zde původně byla podlaha z dřevěných špalíků, která po čase velmi nepříjemně zapáchala.

Konstrukce tržnice ze zdobných litinových sloupů je technickým i estetickým unikátem. Třeba litinové sloupy jsou duté a sloužily jako ventilace do sklepních prostor, kde byly sklady a chladírny. Jedinečné bylo i osvětlení obloukovými lampami Františka Křižíka, které byly do roku 1922 napájené vlastní parní elektrárnou. Tržnici také zdobí malované lunety s motivy pražských trhů a znaky českých měst.

300 milionů

V současné době je celý objekt uzavřen a magistrát plánuje rekonstrukci. Lépe řečeno plánuje ji už od roku 2016. Tehdejší zastupitelstvo sice rekonstrukci schválilo, jenže s výběrovým řízením otálelo tak dlouho, až od něj raději ustoupilo úplně. Současní zastupitelé jsou na tom přeci jen o něco lépe.

 „Magistrát má již získané stavební povolení na přestavbu. Z městské kasy je na ni připravena částka 300 milionů korun,‟ říká radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09 – Spojené síly pro Prahu) a dodává: „Aktuálně úřadem prochází podklady týkající se výběrového řízení na dodavatele stavby a podmínek výběrového řízení na provozovatele tržnice. Podklady by se měly dostat na jednání Rady hl. m. Prahy pravděpodobně v prvním čtvrtletí roku 2020.

Vypadá to tedy, že se magistrát snaží celému objektu vrátit původní účel. A to kvitují s povděkem i památkáři. „Za nás památkáře budeme rádi, když bude tržnice využívána k původní či obdobné funkci,‟ potvrzuje Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče.

Fotogalerie
37 fotografií