Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Design

Oceňovaný český fotograf Martin Stranka pořádá v Mánesu svou největší výstavu

I Am Nature foto: Martin Stranka

Mladý český fotograf Martin Stranka, který sbírá po celém světě prestižní ocenění, se rozhodl v březnu uspořádat svou největší výstavu v pražské Výstavní síni Mánes. K výstavě vydává i knihu svých fotografií, která bude ovšem dostupná pouze během výstavy.
  5:13
The Escapist
I Bloom For You

„Čtrnáct let práce a přes půl roku příprav směřovalo k tomuto okamžiku — mé doposud největší výstavě „Dechem“ ve Výstavní síni Mánes v centru Prahy. Čtrnáct let stále zahraničních výstav a tak je toto pro mě pomyslný návrat domů do České republiky. Je mi také ctí, že celá událost si jako jediná získala záštitu světové organizace World Photography Organisation. K výstavě také vyjde zcela nová kniha Dechem, která bude v omezeném počtu k dispozici na místě. Navíc jsme zvolili jedinečný koncept výstavy tak, že budu osobně na výstavě každý den přítomný,“ napsal na facebookovou stránku události.

Když ztratíte partnera, vyrovnáváte se s tím celý život. Já kvůli tomu začal fotit, říká fotograf

Během posledních let získal 50 cen v mezinárodních fotografických soutěžích. Vystavoval v Los Angeles, New Yorku, Londýně, Orlandu, Milánu, Kyjevu, Hongkongu a v mnoha dalších městech. Sám vydal a vyprodal první fotografickou knihu. 

V loňském roce uspěl Stranka s fotografií Snílci a válečníci (Dreamers and Warriors) v celosvětově uznávané soutěži Sony World Photography Awards. Jeho snímek byl oceněn prvním místem v kategorii Creative Open (kreativní tvorba, volný styl). 

Martin Stranka, Česká republika, 'Dreamers and Warriors' (Snílci a válečníci)....

Sony World Photography Awards je ocenění, které od roku 2008 každoročně uděluje společnost World Photography Organisation v kategoriích Profesionál, Youth (Mládí), 3D, Student, National a Open jako uznání za mimořádné fotografie. Nejlepší díla jsou po vyhlášení vítězů vystavena v londýnské galerii Somerset House.

Martin Stranka

Martin Stranka se narodil v Mostě na severu Čech. Fotografii nikdy nestudoval, byl samoukem. I přesto mu to nebránilo dobýt světové galerie především v USA, ale i v Evropě i Asii se stovkou výstav. Za tu velmi krátkou dobu stihl už získat přes 50 mezinárodních fotografických ocenění. Více fotografií si můžete prohlédnout na jeho webových stránkách.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!