Ilustrační foto: Profimedia

Mojmír Hampl: Češi jako černí pasažéři ve vlastním vlaku

Napsal/a Mojmír Hampl 9. ledna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Rovnou varuji, že následující text bude možná řadě čtenářů připadat až příliš příkrý a nemilosrdný. Je mi líto. Je psán upřímně a od srdce. A s nejlepším úmyslem. S cílem hledat to, co nám brání ještě více rozvinout neuvěřitelný intelektuální, lidský, podnikatelský a kulturní potenciál této země.

Český vztah k penězům nás atomizuje, dělá z nás jednotlivce, ne celek. Nesjednocuje, naopak nás od sebe odtahuje. Neexistence jakékoli společně sdílené víry a společného smyslu pak vede k tomu, že není veřejný prostor, který bychom brali za svůj, a měli chuť o něj pečovat nebo se pro něj obětovat.

No a malá úcta ke společnému, tedy státu, městu, obci, ale i chodbě v našem domě, pak zase vede k zásadnímu důsledku: tím je naše všudypřítomné černé pasažérství. Snaha něco si ze společného vzít a neplatit za to. Nebo alespoň neplatit plnou cenu. Jet alespoň kus cesty na náklady kohosi jiného.


Text je ukázkou z knihy „Pro Čechy je nebe nízko. Pojďme chtít víc!“. HlídacíPes.org ji zveřejňuje se souhlasem autora i vydavatele (Grada).


Černý pasažér nebere společný stát, společnou obec ani společné části domu jako svůj majetek. Nevidí se jako spolumajitel, jako akcionář, jako člen společenství vlastníků. Jen jako pasivní, útrpný uživatel, který s ostatními nechce mít nic společného. A necítí se spoluzodpovědný za stav, za úroveň veřejného prostoru.

Chce z něj maximum vytěžit, vzít, vydojit, „vydžusovat“ a mít to pak doma. A o to společné nejeví zájem. Nebude chodit k volbám ani na schůze společenství vlastníků. Proč by to dělal?! To stojí čas a navíc je to otrava. Maximálně bude anonymně kritizovat práci jiných a šířit pomluvy. Případně posílat udání na úřady (viz dále). Na to si chvilku najde.

Všechny „odrbat“ a vyhrát

Nebude platit za parkování tam, kde se má. Bude se vesměs snažit vyhnout úhradě. Kdykoli a za cokoli. I v hromadné dopravě – všude, kde se dá snadno jet zadarmo na účet všech.

Bude usilovat o to, aby nikdo nesměl parkovat před jeho domem a projíždět jeho ulicí, ale zároveň bude považovat za své lidské právo parkovat u jiných a projíždět tamtudy. Stopka ke mně, volný průjezd ke všem ostatním. Doma mu nepořádek bude (možná) vadit, ale za dveřmi vlastního bytu už ne.

Též v rámci skupiny známých bude mít pocit, že vyhrál, že na ostatní vyzrál, když jiní zaplatí kus útraty i za něj. Bude toužit všechny „odrbat“, protože to je jediná smysluplná strategie. A čím úspěšnější, tím líp.

Samozřejmě to trochu souvisí s duší šetřílka, o níž jsme mluvili. Ale nejen s ní. Je to mentální nastavení, problém hlavy. Důsledkem této rádoby chytré strategie není nic jiného než to, že všichni nakonec žijí v prostoru, který vypadá hůř a taky je horší, než by být mohl.

Snaha parazitovat na veřejném je tak v podstatě legrační. Připomíná snahu jet zadarmo ve vlaku, který mi částečně patří. Podívejte se okolo a řekněte, kolik takových lidí vidíte. Nebude jich málo, že?

Jednosměrná nevraživost

Samozřejmě je jasné, že vždy bude existovat rozdíl v tom, jak se chováme čistě k vlastnímu a jak ke společnému (viz výše). A český sklon k černému pasažérství je nakonec jedním z dobrých důvodů, aby maximum majetku mělo svého soukromého vlastníka, ne aby bylo přespříliš majetku veřejného.

Ale to nic nemění na prosté skutečnosti, že nějaký veřejný majetek, nějaký společný prostor bude vždy existovat a černé pasažérství je z hlediska celku nejméně produktivní strategií, jak ho spravovat.

Stát, úředníci a černí pasažéři Češi obecně nemají úřady a byrokracii příliš v lásce. Ale jaksi jednosměrně. Nesnášíme úředníky a úřady, pokud cokoli požadují. Když my máme nějakou povinnost splnit a ony to vymáhají.

Když potřebujeme tamten souhlas, tadyto razítko, tohle lejstro. To je nám byrokracie nadmíru protivná. Na druhou stranu však často u sebemenšího problému požadujeme, aby s tím stát něco dělal. Aby se tím úřady zabývaly. Aby tu něco zařídily, tam někoho donutily.

Úředníci nám prostě vadí, když chtějí něco po nás. Ale protože oni jsou nástrojem onoho státu, najednou nám nevadí, když mají titíž lidé požadovat cosi po jiných. Když směrem k nim, k ostatním, mají uplatňovat svou moc a autoritu.

Zatracená vláda…

Nejraději bychom zkrátka měli úřady, které nemají dost moci obtěžovat nás samotné. Ale klidně mohou a mají mít ještě více moci než dnes, když mají otravovat partaj odvedle. Docela typickým zvykem nás Čechů je, že problémy v okolí a se sousedy řešíme ne snahou se s nimi dohodnout nebo se vůbec bavit, ale podáním či udáním na příslušný úřad.

Ať to státní moc zajistí, ať ona zjedná pořádek. Ať ona přinese spravedlnost – každý si přece ve vlastním sporu myslí, že je v právu. Pravidla porušuje ten druhý, jak jinak. Málokdo si pak uvědomí, že více pravomocí pro úřad znamená samozřejmě více moci i vůči mně.

České úřady jsou tak doslova zavaleny sousedskými spory o kdeco (viz dále). Každý si hlídá svůj soukromý prostor a jeho nejbližším možným narušitelem je logicky právě soused.

Vzhledem k tomu, že informovanost lidí o jejich právech roste, technické prostředky se zdokonalují (snadnost nahrávání zvuků, videa, jednoduchost vyhledávání) a agresivita při obraně vlastního prostoru též, není divu, že spory přes plot či stěnu explozivně narůstají.

Paradoxem některých českých černých pasažérů pak bývá právě pomýlený vztah nejen k úřadům, ale k veřejné moci obecně. Ať to někdo zařídí. Ať to oni zařídí. Ať to vláda zařídí. Ale ať já nic nemusím. A ať mě to nic nestojí.

Tuto hrůznou pasivitu a snahu o úplné zbavení se vlastní odpovědnosti za cokoli ve prospěch státu už dávno v karikatuře geniálně shrnul Karel Čapek: „Zatracená vláda, už zase mně nehoří doutník.“

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)