Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Uzavření extraligy? V rozehrané sezoně by to bylo nemravné a nešťastné, shodují se odborníci

Extraligovým děním aktuálně hýbe kauza s možným uzavřením nejvyšší domácí soutěže. Zamýšlená změna má svá pro i proti. Hlavním problémem, na který ale hokejoví odborníci poukazují, je fakt, že by se neměla uprostřed rozehrané soutěže měnit pravidla. K zamýšlené změně by případně sáhli až s předem nastavenými podmínkami.

Fanoušci s nesouhlasným transparentem k možnému uzavření extraligy
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Téma potenciálního uzavření extraligy dostalo další rozměr po zveřejnění referenda České asociace hráčů (CAIHP). V ní se extraligoví hokejisté většinově vyjádřili proti zamýšlené změně současného formátu nejvyšší soutěže.

Proti uzavření extraligy je 92 % hráčů. "Tohle procento se asi dalo očekávat. Hráči už mají situaci trochu načtenou. Jednoznačně to ukazuje na to, co si o tom myslí. Že by se snížil objem financí do extraligy, to znamená, že by určitě byli poškozeni, někteří z nich by byli nuceni hledat nová angažmá, možná i v zahraničí," prohlásil v České televizi v pořadu 90' ČT24 ředitel extraligy Josef Řezníček.

Nabízí se také pohled na sportovní stránku problému. "U řady hráčů převažuje sportovní část. To znamená, v tuhle chvíli sáhnout do rozehrané sezony, to je něco tak nemravného, že to každý sportovec cítí jako podraz na sebe, soupeře, diváky i fanoušky. Takže si myslím, že vzbouření je opravdu z větší části způsobeno tím, že se hráčům nelíbí, že by měla sezona najednou být jinak," uvedl šéfredaktor redakce sportu a komentátor ČT sport Michal Dusík.

Je nám líto, video expirovalo.
Uzavření extraligy bylo tématem pořadu 90' ČT24

"Hráči se k tomu můžou vyjádřit, jsou sdružení v hráčské asociaci, ale stejně celý postoj a rozhodnutí bude muset zaujmout Asociace profesionálních klubů (APK), tedy majitelé klubů extraligy," řekl Řezníček s poukazem na to, že o celé situaci si může APK rozhodnout sama, pokud dojde k převzetí soutěže od svazu.

Uzavřená soutěž? Ano, ale s pravidly

Majitelé klubů se musí do konce ledna vyjádřit, zda si převzetí přejí a zda k němu vůbec dojde. "Pokud si APK převezme soutěž, tak si bude muset nastavit svůj vlastní aparát. Provoz řízení extraligy se podle mě určitým způsobem zdraží, možná o nějakých 30 až 40 procent oproti současnému rozpočtu, a to musí všechny kluby zvážit, jestli to opravdu chtějí," objasnil situaci Řezníček.

Pro přesun řízení extraligy od vedení Českého hokeje směrem ke klubům je bývalý manažer extraligových klubů Jaromír Látal. "APK by měla převzít extraligu, měli (majitelé) by si ji řídit sami. Od té doby, co extraligu řídí svaz, se mi nelíbí, kam se to sune. APK by si měla určovat pravidla sama. Bylo by to ku prospěchu věci. Myslím si, že k převzetí směřujeme," prohlásil Látal.

Uzavření soutěže, které je k vidění i v jiných evropských ligách, není podle diskutujících úplný nesmysl, ovšem za určitých předem nastavených pravidel. "Osobně bych se nebál extraligu uzavřít, ale za určitých podmínek. Musí být jednoznačně daná pravidla, aby hráči nepřišli o svoje peníze. Nesouhlasím ale s tím, že by se na to hráči vykašlali. Čeští hráči jsou na vysoké morální úrovni, takže strach z toho vůbec nemám," domníval se Látal.

"Má to svá pro i proti, ale uzavření v průběhu sezony – změna pravidel – ta je špatná," řekl Dusík. "Bylo by to nešťastné, ale po skončení sezony ta otázka bude na stole," byl si jistý Látal.

Nabízí se například zavedení platových stropů, které by mohly napomoct k vyrovnání rozpočtů jednotlivých klubů, ovšem za podmínky stanovení i horní hranice. "Můj názor je, že minimální hranice na platové výdaje hráčů je okolo 40 milionů korun. A horní hranice z mého pohledu nemůže být, protože jsou bohaté kluby, které si mohou dovolit lepší a dražší hráče, a je to na nich, kolik jsou ochotni investovat do nákupu takových hvězd," uvedl Látal.

Látal ale svým názorem vyvrací domněnku o případném zlevnění nákladů na fungování v uzavřené extralize, což má být jeden z důvodů přispívajících ke změně. "Extraliga se nezdražuje. Platové podmínky jsou v podstatě stejné, jako byly třeba před patnácti lety," nesouhlasil Látal.

Strašákem uzavřené soutěže je první liga

Jak ale funguje uzavřená soutěž v tuzemských podmínkách, ukazuje například první liga, tedy druhá nejvyšší domácí soutěž.

"Uzavřela se první liga, protože motivem bylo, aby týmy mohly postavit víc mladých hráčů, aby neměly strach ze sestupu, aby si mohly dovolit 'hrát na mladé'. Výsledkem je to, že v první lize jsou cizinci, kteří vycházejí levněji než domácí hráči, a jsou tam hráči přece jenom už za zenitem, kteří ještě dohrávají. Kdybychom teď odhlédli od přesně nastavených pravidel, že něco podobného by hrozilo i v extralize," zdůraznil Dusík.

Velkou vlnu nevole projevili v posledních týdnech hlavně fanoušci a široká hokejová veřejnost. "Když se podíváme na ohlasy fanoušků, tak jsou jednoznačně negativní vůči uzavření soutěže," dodal Dusík.

"Doufám, že to nesměřuje k uzavření, protože by to byla velká škoda pro všechny fanoušky. Dobrých zápasů bychom viděli daleko méně. Doufám, že dál bude pokračovat přímý sestup a postup tak, jak si to navrhl a schválil Výkonný výbor svazu, že to bude v nové sféře, která by měla letos začít," uzavřel bývalý hokejista a hokejový expert ČT sport Milan Antoš.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články