Galerie Arcimboldo představuje Jakuba Špaňhela

Výstava Pět světel nad vodou interpretuje fenomén barokního umění a na velkoformátových plátnech vtahuje diváka do magického světa spojeného s Janem Nepomuckým. Jeden z nejlépe hodnocených malířů současnosti v unikátním prostředí Paláce maltézských rytířů na Malé Straně otevírá letošní výstavní sezónu.

Dvacet velkoformátových obrazů maloval Jakub Špaňhel poslední dva roky a volně tak navázal na svou nejoceňovanější sérii kostelních interiérů. „Na trhu současného českého umění patří Jakub bezesporu ke špičce. Nejen díky svému talentu, ale i z hlediska sběratelské hodnoty,“ komentuje výstavu Oldřich Hejtmánek, majitel galerie Arcimboldo.

J&T Art Index, který hodnotí současné české umělce na základě mnoha kritérií, zařazuje Špaňhelovo dílo do první padesátky nejlepších českých umělců. „Jeho velkoformátová plátna inspirovaná barokem jsou v prostředí naší galerie doslova uhrančivá. Já osobně považuji tuto výstavu za dosavadní vrchol naší výstavní práce,“ doplňuje Hejtmánek.

Název výstavy odkazuje k legendě o Janu Nepomuckém. Pět světel, která se dodnes jako hvězdy zobrazují ve světcově svatozáři, se mělo objevit kolem zmučeného těla, unášeného proudem Vltavy. Legenda nejenže prostupuje českou historií, ale ovlivnila i aktuální Špaňhelovo dílo. „Téma mě fascinovalo několik let, i proto, že jsem v poslední době žil nedaleko městečka Svatý Jan pod Skalou, které je doslova prodchnuté spiritualitou. Prvních sedm obrazů, které tvoří základ cyklu, jsem namaloval za jediný týden. Co den, to jedno velké plátno,“ vysvětluje Jakub Špaňhel.

Jakub Špaňhel (1976)

Je vnímán jako obrovský talent české malířské scény. Už od počátku svých studií na Akademii výtvarných umění v Praze pod vedením Milana Knížáka a Jiřího Davida začal být mezi sběrateli vyhledávaným autorem. Dnes najdeme jeho díla v řadě soukromých i veřejných sbírek. Ve svých pracích zobrazuje tradiční témata, která pro něj mají silnou osobní hodnotu. Konfrontuje je s živelným gestickým projevem a redukovanou formou. Jde k podstatě a energii vyobrazených věcí.

Galerii Arcimboldo založil Oldřich Hejtmánek, jež patří k předním českým obchodníkům s uměním. Kromě pravidelných aukcí se Arcimboldo specializuje na obchod a prezentaci českého výtvarného umění. V březnu 2020 otevře galerii moderního umění v pražských Holešovicích. Prostor o více než 240 m2 výstavní plochy bude patřit k největším soukromým galeriím v hlavním městě.

Pět světel nad vodou

Výstava obrazů Jakuba Špaňhela

Galerie Arcimboldo

Konventní palác řádu maltézských rytířů, Lázeňská 4, Praha 1 (online mapa)

Kurátor: Radek Wohlmuth

17. ledna – 22. února 2020

Otevřeno: úterý – sobota: 11 – 18 hodin

http://www.arcimboldo.cz

KONTAKT:

Pavla Halamová

tel. +420 776 531 994

pavla.halamova@idealab.cz

Klíčová slova ČR-kultura-výtvarné-Idealab

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.