Hlavní obsah

Komentář: Harry a Meghan odcházejí. Ale ne do ústraní, potřebují peníze

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

Meghan a Harry o Vánocích v Kanadě.

Reklama

Touha žít mimo dvůr a jeho pravidla je pochopitelná. Ale zdá se, že vévodskému páru nejde o únik ze „světla ramp“.

Článek

Je z toho velký poprask. Vévodský pár ze Sussexu – princ Harry a jeho žena Meghan – se rozhodl jít vlastní cestou a dát „výpověď“ v královské rodině. Nejde přitom o nějakou obyčejnou rozmíšku v rodině celebrit, které se věnuje bulvár. Tohle je tak velký zásah pro instituci, kterou královská rodina držící pohromadě tradice Velké Británie je, že stojí za obsáhlý článek na titulní straně i Financial Times.

Seriózní a tím spíš ten bulvární tisk se předhání v mapování toho, kde všude se vztahy v nejsledovanější rodině světa pokazily. Hodnocení odluky od klanu Windsorů povětšinou končí stejně. „Cokoliv Meghan chce, Meghan dostane.“ Jde o větu, kterou měl pronést princ Harry, když se řešil nějaký problém, snad okolo svatby, a nastávající nevěsta nebyla zcela spokojena s možnostmi, které jí palác nabízel.

Na jejich krok se dá ale pohlížet i shovívavě. Není příjemné žít v tradicemi a protokolem svázaném světě. A už vůbec ne ve chvíli, kdy chcete své dítě vychovávat alespoň zdánlivě normálně. Že ani malý Archie nemá moc šanci nebýt pod drobnohledem médií, byť v pořadí následníků trůnu je aktuálně až sedmý, ví jeho otec moc dobře. Jeho sestřenky – princezny Beatrice a Eugenie – by mohly vyprávět.

Není příjemné ani být neustále pod dozorem, jestli příliš neutrácíte třeba za šatník, zda jezdíte dostatečně ekologicky, jestli jste dost rychle zhubla po porodu jako vaše švagrová, se kterou budete vždy a všude srovnávána.

Teď si Meghan s Harrym vyzkoušeli, že to jde jinak. Porušili tradici a vánoční svátky si udělali pro sebe. Na šest týdnů se v podstatě ukryli v Kanadě. Mohli si nosit co chtěli, třeba tenisky nebo válenky, které by jim při pózování na královských procesích na tradiční mše asi neprošly.

Zbavili se i neustálého dozoru služebnictva. Neboli pozornosti královských korespondentů britských médií, kteří mají v paláci své „oči a uši“. Jistě si dávali pozor, jestli někde nečíhají paparazzi, ale rozhodně nemuseli být ve střehu pořád.

Sympaticky zní i to, že oznamují, že nechtějí příliš spoléhat na královskou pokladnu, tedy peníze daňových poplatníků, a vydělat si své peníze.

Tedy toto všechno by hezky znělo a bylo pochopitelné, kdyby…

Kdyby právě nešlo o peníze. Jako člen královské rodiny si nesmíte vydělávat. Jako člen královské rodiny za všechno musíte platit – třeba za drahé modely předních světových značek – a pravidelně vám média vystavují účet, kolik už to daňové poplatníky stálo.

A vy přitom máte fakt velký komerční potenciál. Značky by vám utrhaly ruce, kdybyste jim byli tváří a šatník byste měli plný k prasknutí. Váš Instagram je potenciálním zdrojem milionů dolarů či liber, pokud byste zpropagovali značku třeba dětské výživy, kterou krmíte malého Archieho.

A to vévodkyně velmi dobře ví. Sama měla úspěšný lifestylový blog, než začala chodit s Harrym.

A že plány tohoto typu pár má, je zřejmé. Před několika týdny si zaregistroval značku se svým jménem. Ta chrání výrobky jako trička, hrnky, kosmetiku… prostě klasický merchandising.

Aby vám šlapal, musíte být vidět. A to hodně. Takže o mizení ze světel ramp neboli z centra pozornosti bulváru asi nejde.

Spíš o to, abyste si na večírky, kde se předvádějí drahé dárky pro miminko, vydělali a nemuseli jste čelit otázkám, proč má britský daňový poplatník platit předraženou letenku za oceán. O to, že si chcete sami rozhodnout, na které akci se ukážete (a Meghan by jistě lákaly Oscary, které jsou za pár týdnů a královské rodiny je rozhodně běžně nenavštěvují) a komu dáte příležitost vás obléci.

A vydělávat budou muset Harry a Meghan docela hodně. Dosud byli zvyklí, i při všech restrikcích rodiny, která se snaží držet všechny členy na uzdě, byť vážně nemá hluboko do kapsy, na pořádný luxus. Za posledních dvanáct měsíců měli na svůj provoz asi pět milionů liber. Většina šla z fondů prince Charlese, které pocházejí z hrabství Cornwall, a kritici monarchie tvrdí, že by měly být vnímány v podstatě také jako veřejné peníze. A asi pět procent peněz šlo z královnina rozpočtu, který jí posílá stát z výběru daní a poplatků na královských usedlostech.

K tomu ještě připočtěme 2,5 milionu liber, které stála renovace jejich sídla Frogmore Cottage, jež jim věnovala královna. V něm by mimochodem chtěli zůstat a už teď se spekuluje, jestli nebudou muset začít platit nájem.

Sami nejsou vůbec chudí, ale na dlouho by jim majetek nevystačil, kdyby žili stejně nákladně a nevydělávali. Princ Harry podědil zhruba 20milionový majetek po své matce, princezně Dianě, a přes sedm milionů liber činilo dědictví po prababičce, královně matce. Sama Meghan si svým hraním přišla k majetku odhadovanému na čtyři miliony liber.

Takže sečteno, podtrženo: Je celkem pochopitelné, že se vévodský pár chce částečně stáhnout do Severní Ameriky, kde drobnohled médií může aspoň trochu korigovat tím, že se prostě neukáže, protože nemusí. Hromadící účty ho ale přimějí se ukázat dost často.

Reklama

Doporučované