Hlavní obsah

Tipy, jak v domácnosti využít citrusovou kůru

Novinky, nes

K provonění domácnosti i k čištění některých jejích částí není nutné pokaždé používat chemické přípravky. Lze si vystačit i s tak obyčejným pomocníkem, jako je kůra citrusů.

Foto: Profimedia.cz

S vyhazováním kůry citrusových plodů nespěchejte. Může se vám doma ještě hodit.

Článek

1. Jednoduchý a levný čisticí prostředek

Čerstvé slupky z pomeranče vložte do dobře těsnicí sklenice a zalijte čistým bílým octem. Uložte do lednice a nechte několik týdnů macerovat.

Vzniklý roztok sceďte a smíchejte v poměru 1:1 s vodou. Naplňte jím rozstřikovač a získáte univerzální prostředek, kterým můžete čistit nejrůznější povrchy v domácnosti, například podlahy, okna, keramické obklady apod. Zatímco octový pach rychle vyprchá, pomerančová vůně se bude v bytě držet déle.

2.  Ekologický osvěžovač vzduchu

Velké množství silic obsažených ve slupkách citrusů je předurčuje k využití v podomácku vyrobeném osvěžovači. Stačí čerstvé slupky pomeranče, ale i citronů či mandarinek vložit do hrnce, přidat pár kousků kůry skořice a zalít vodou.

Povařte zhruba 10 minut, nechte vychladnout a scezenou směs nalijte do rozstřikovače. Takto můžete provonět celou domácnost.

Nikdo doma neuklidí tak jako já, myslí si většina Čechů

Tipy a trendy

V zimních měsících, kdy se doma topí, pak často stačí do misky s vodou položené na kamnech vložit slupky z citrusů a skořici a nechat, aby se takto ovoněná voda prostě odpařovala do místnosti.

3. Domácí citrusové pot-pourri

Na výrobu domácích vonných sáčků, jež můžete vkládat mezi prádlo ve skříních, budete potřebovat pouze čisté plátěné sáčky a nasušenou kůru z pomerančů a mandarinek. Tu po usušení nadrťte na drobné kousky a vysypte do sáčků. Ty prádlo nejenom příjemně provoní, ale také odpudí moly.

4. Odstraní zápach z bot

Plátěný sáček nebo alespoň kapsu například z pečicího papíru upotřebíte také při péči o boty, ve kterých se vám zpotily nohy.

Čerstvou pomerančovou kůru nasypte do sáčku či kapsy a ty pak vložte do bot minimálně na noc, ideálně na celý den. Kůra nepříjemný odér odstraní a boty budou naopak hezky vonět.

5. Odpuzovač hmyzu

Citrusové slupky nevyhazujte ani v letních měsících. Pomohou vám zbavit se nepříjemného hmyzu. Mravence například odradíte od loupeživých výprav do spíže tím, že jim jejich cestičky pomažete směsí rozmixované pomerančové kůry s vodou.

Udrží kočky daleko od květin

Pomerančová kůra nám lidem sice voní, pro kočky je ale její vůně příliš intenzívní, a tak se jí raději vyhnou. Toho lze dobře využít u květin na záhoncích nebo v květináčích, kde mají kočky tendenci hrabat, nebo dokonce vykonávat svou potřebu. Půdu okolo květin stačí posypat kousky pomerančové kůry a kočky si raději najdou nějaké jiné místo.

Komáry zase odradí hromádky nastrouhané pomerančové kůry strategicky umístěné na místech, kde vás komáři nejčastěji obtěžují. Na talířku či v mističce je dejte proto na stůl, ale také třeba na okno, kudy hmyz do místnosti přilétá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám