Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Indové nechtějí utrácet. Prodej aut se v zemi propadl o rekordních 19 procent

Ekonomika

  16:42
Dillí - Prodej aut v Indii loni meziročně klesl o rekordních 19 procent. Indové kvůli zpomalující ekonomice nechtějí utrácet za velké nákupy. Poptávka bude patrně stagnovat i tento rok, informoval v pátek Svaz indických autovýrobců (SIAM). Prodej osobních vozů loni klesl na 1,81 milionu z 2,24 milionu v roce 2018.

Míjíme několik zaparkovaných aut a „ťuk ťuků“ na kraji hlavní rušné silnice, z kterých jsou mnohdy vidět jen dva páry nohou. „Sem se chodí sházet milenci,“ povídá taxikář. „To není moc romantické, že?“ opáčí kolega. „To je Indie,“ pokyvuje řidič. „To je Indie.“ foto: Magdaléna Langová Lidovky.cz

Svaz SIAM očekává, že ve fiskálním roce 2020, který začne v dubnu, bude poptávka po osobních vozech stagnovat kvůli klesající poptávce a zavedení přísnějších emisních norem v dubnu, v jejichž důsledku stoupnou ceny vozů o osm až deset procent.

Jak zaměstnat jednu Austrálii ročně? Indie sice dohání svět, ale zpomaluje

Prodej motocyklů, kterým se poměřuje zdraví venkovské ekonomiky, loni klesl o 14 procent. Prodej nákladních vozů, jenž se pokládá za barometr celkového hospodářského růstu, se snížil o 15 procent. Tyto poklesy jsou nejhorší od roku 1997, kdy o nich začal svaz SIAM vést záznamy.

O pět procent nicméně stouply prodeje sportovních užitkových vozů (SUV), což SIAM zdůvodňuje uvedením nových modelů.

Na český trh se mají příští rok dostat motocykly Jawa z Indie. Tam je o ně obrovský zájem

Místní ministerstvo pro statistiku předpokládá, že indická ekonomika v současném finančním roce, který končí v březnu, zpomalí na pět procent z 6,8 procenta v předchozím finančním roce. Jedná se o nejpomalejší růst za posledních 11 let.

Automobilový průmysl zvlášť zasáhlo, když někteří výrobci museli kvůli nízké poptávce zastavit provoz, což vedlo k rozsáhlému propouštění v automobilkách i v celém navazujícím výrobním řetězci.

Krize v tomto odvětví představuje pro vládu premiéra Naréndry Módího velký problém. Na celkové produkci zpracovatelského sektoru v této třetí největší asijské ekonomice se automobilový průmysl totiž podílí téměř polovinou. Přímo a nepřímo zaměstnává 35 milionů lidí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!