Hlavní obsah

Byla to lidská chyba. Írán vysvětluje, proč omylem sestřelil letadlo

Foto: Profimedia.cz

Írán slibuje zdokonalit systémy, aby napříště k podobným chybám nedošlo.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský letoun se 176 lidmi na palubě považovala armáda za nepřátelský cíl.

Článek

Írán dnes přiznal, že jeho armáda ve středu neúmyslně sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla íránská státní televize s odvoláním na prohlášení íránské armády. Íránské úřady se za incident omluvily a zdůraznily, že ti, kdo jsou za něj zodpovědní, budou pohnáni ke spravedlnosti.

Podle komuniké íránských ozbrojených sil ukrajinské letadlo prolétáválo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním Íránským revolučním gardám, a bylo omylem považováno za nepřátelský cíl. Íránská armáda v prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a slíbila, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovýmto chybám předešla.

„Hluboce litujeme tohoto nešťastného omylu. Mé myšlenky a modlitby jsou s truchlícími rodinami,“ uvedl na Twitteru íránský prezident Hassan Rúhání.

Proč tedy došlo k tragédii? Podle armádních zdrojů, které citují New York Times, je na vině mimo jiné zoufalý stav íránské armády. „Je tu velmi slabé velení i kontrola. Komunikace mezi důstojníky a jednotkami často chybí a zmatek je v podstatě normou. Západní analytici spíše přeceňují schopnosti a možnosti íránské armády,“ uvedl armádní zdroj pod podmínkou anonymity.

Ostatně i oznámení o tom, že je Írán za sestřelení zodpovědný, přišlo trochu jako překvapení. Ještě v noci údajně armádní špičky zvažovaly, že by mohly vinu svalit na poruchu některého zařízení v letadle, píše americký list.

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, žádný z cestujících ani členů posádky pád stroje nepřežil. Ihned se objevily spekulace, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila 16 raket na dvě základny v Iráku, kde jsou umístěni i Američané. Šlo o odvetu za americký likvidační útok na íránského generála Kásima Solejmáního v Bagdádu. Předpokládá se, že v té době proto byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf dnes na Twitteru napsal, že pád ukrajinského letadla způsobila lidská chyba, k níž došlo „v době krize způsobené americkým nezodpovědným chováním“.

Írán doposud sestřelení ukrajinského letadla popíral. Po změně postoje se armáda stala terčem kritiky.

Sami Íránci na sociálních sítích vyjadřují své rozčilení. „ Měli se tvrdě pomstít Americe za její činy, neměli se mstít na obyčejných lidech,“ napsal například novinář Mojtaba Fathi.

Podle expertů to ještě zhorší postavení Íránu v mezinárodním společenství.

„Ta trocha důvěryhodnosti, kterou islámská republika měla u svých podporovatelů, utrpěla dnes strašnou ránu,“ uvedl podle New York Times Rouzbeh MirEmbrahim, spolupracovník OSN a analytik specializující se na Írán. „Podrývá to obraz vojenské mocnosti, kterou si Írán budoval. A oslabuje jej to jak mezinárodně, tak přímo v regionu,“ dodal.

O tom, že ukrajinský letoun, možná omylem, sestřelili Íránci, hovořil již ve čtvrtek s odvoláním na informace tajných služeb kanadský premiér Justin Trudeau, jehož země v troskách letadla přišla podle aktualizované bilance o 57 občanů. O této možné příčině katastrofy boeingu se ještě dříve zmínila americká média a prezident Donald Trump neurčitě řekl, že pád letadla mohl způsobit něčí omyl. O variantě sestřelení se zmínil také britský premiér Boris Johnson a šéf australské vlády Scott Morrison.

Reklama

Související témata:

Doporučované