Hlavní obsah

Finanční poradna: Zimní škody a jak se proti nim pojistit

Novinky, bab

Sníh, mráz a led dokážou na majetku napáchat nemalé škody. Aby vás tyto přírodní živly nepřekvapily, je třeba se na ně připravit předem a proti případným škodám se i pojistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vodovodní škody

Prasklé vodovodní potrubí patří kvůli častým výkyvům teplot v zimních měsících mezi typické situace, které vás během zimy mohou potkat. Úniky vody figurují na předních místech žebříčku nejčastějších pojistných událostí.

Proti škodám, které voda může napáchat, se můžete chránit sjednáním pojištění nemovitosti i domácnosti. „Nepodceňujte však zimní přípravu a zabezpečení, jinak se  při vyřizování škody můžete dočkat nepříjemné skutečnosti v podobě krácení úhrady při plnění pojistné události,” upozornil Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

Jak dále dodal, v pojistných podmínkách je uvedeno: „Jste povinni zajistit, aby vodovodní zařízení v nepoužívané budově bylo vyprázdněno a udržováno vyprázdněné a přívod vody byl řádně uzavřen.” Proto, když svou nemovitost opouštíte na více než tři dny, je nutné tyto úkony provést.

Pro případ, že kvůli vyteklé nebo zamrzlé vodě způsobíte škodu někomu jinému (například sousedovi), je vhodné mít sjednáno pojištění odpovědnosti za škodu. Pojistit lze i výdaje za ztrátu vody (vodné a stočné), nebo havárii rozvodů nad rámec.

Pád sněhu nebo rampouchů

Za pád sněhu či rampouchů ze střech domů odpovídají majitelé nemovitostí, kteří jsou povinni svou péčí o nemovitost těmto situacím předcházet. Pokud dojde ke škodě, pojišťovna dále zjišťuje, zda majitel něco nezanedbal a zda bylo možné takový vývoj předpokládat.

Finanční poradna: Co platí o pádu sněhu či rampouchů ze střech domů

Finance

„Pokud majitel či správce budovy dodrží všechny bezpečnostní zásady, a přesto dojde ke škodě, může nárokovat náhradu z pojištění odpovědnosti,” dodal Váchal.

Úraz na zledovatělém chodníku

Zákon o pozemních komunikacích uvádí, že za tzv. závadu ve schůdnosti odpovídá vlastník, ve většině případů obec. Zde opět pomůže pojištění odpovědnosti

Samozřejmě platí, že i chodec se vzhledem k počasí musí chovat rozumně a předvídat zhoršené podmínky.

Finanční poradna: Kdy je, ale i není nárok na odškodnění úrazu při pádu na náledí

Finance

„Pojišťovna vyplatí náhradu škody v případě, že se prokáže nemožnost odstranit závadu, zmírnit nebo na ni upozornit. V případě úrazu poškozený může hlásit škodu své pojišťovně a nárokovat přes úrazové pojištění,” vysvětlil Váchal.

Polámání stromů námrazou či tíhou sněhu

Škodu způsobenou pádem stromů a větví, které poškodí váš majetek, můžete vyřešit z pojištění nemovitosti. Pokud dojde k poškození auta, můžete v určitých případech využít i havarijní pojištění vozidla.

Jestliže strom nebo větve z vašeho pozemku poškodí majetek sousedovi, můžete vzniklou škodu řešit prostřednictvím pojištění občanské odpovědnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám