Na Dakaru zahynul portugalský závodník, motorkáři v pondělí nebudou závodit

Radek Vičík ČTK Radek Vičík, ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2020 20:06
Rallye Dakar v neděli pokračovala sedmou etapou z Rijádu do Vadí ad-Dauásiru. Účastníky čekalo 741 kilometrů, z toho 546 v rámci rychlostní zkoušky. Na trati zahynul portugalský závodník.

V sedmé etapě zemřel po pádu portugalský motocyklista Paulo Goncalves. Čtyřicetiletý jezdec byl v roce 2015 na Dakaru celkově druhý. Z piety za zesnulého závodníka byla zrušena pondělní osmá etapa pro motocyklisty a jezdce na čtyřkolkách.

Motorkář v sedle stroje Hero havaroval na 276. kilometru etapy. I když k němu byla hned vyslána zdravotnická helikoptéra a byl v bezvědomí transportován do blízké nemocnice, po zástavě srdce lékaři konstatovali smrt. Goncalves byl po dni volna na 46. místě průběžného hodnocení.

"Těžko něco říkat v den, kdy zemřel tak skvělý motorkář jako Paulo Gonçalves. Je nám to moc líto. Hlavně jeho rodiny, protože to je prostě peklo," uvedl v cíli Aleš Loprais.

"Paulo tady závodil dlouhé roky, každý ho znal. Byla to známá postava téhle rallye, proto jsou to pro nás těžké chvíle," uvedl ředitel soutěže David Castera.

V Portugalsku ocenil Goncalvese i prezident Marcelo Rebelo de Sousa. "Zemřel, když se pokoušel splnit si sen a vyhrát jednu z nejtěžších a nejnebezpečnějších rallye na světě, na které vždy výborně reprezentoval naši zemi," řekl.

Goncalvesovi se přímo na trati marně snažili pomoci kromě jiných její pozdější vítěz Kevin Benavides, loňský šampion Dakaru Toby Price a slovenský závodník Štefan Svitko.

40letý jezdec je 29. obětí legendární soutěže z řad závodníků a navigátorů. Naposledy zemřel před pěti lety v Jižní Americe polský motocyklista Michał Hernik.

Michek a Prokop postupují dál kupředu

V cíli etapy byl z českých motocyklistů na tom nejlépe Martin Michek, jenž obsadil jedenácté místo a v celkovém hodnocení poskočil už na 14. příčku. Milan Engel je celkově 28. Jan Brabec se drží deset pozic za ním. Celkově se v čele drží Američan Ricky Brabec.

Po kolizi s kamionem, kdy to vypadalo na konec v soutěži, tým Tomáše Ouředníčka dokázal dát poničený Ford dohromady a český jezdec se tak mohl vydat na trať. V cíli mu patřila 32. pozice v etapě.

Martin Prokop byl v neděli třináctý, což v celkovém účtování znamená postup také na 13. pozici. Automobilům po vítězství v etapě nadále vládne Carlos Sainz senior v Mini.

V cíli je také Miroslav Zapletal. Boris Vaculík musel kvůli technickým problémům zastavit a v cíli nabral včetně 62 hodin penalizace ztrátu přes 71 hodin.

Martin Macík v Ivecu sice v dlouhém měřeném testu kvůli defektu ztratil na Lopraise přes třináct minut, v celkovém hodnocení je ale stále za pilotem Pragy na páté pozici. Lídrem soutěže zůstává Andrej Karginov s Kamazem v první desítce je nadále i devátý Martin Šoltys s Tatrou.

Pro nejlepší etapové umístění na letošním Dakaru si dojel Josef Macháček. Zkušený pilot buggyny byl klasifikován jako třináctý.

 

Právě se děje

Další zprávy