Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman řešil stopku pro Válkovou z hradního plesu. Na ombudsmanku má novou favoritku

Video se připravuje ...
Autor: for, vr, vei, ČTK - 
12. ledna 2020
15:06

Prezident Miloš Zeman si váží toho, že se poslankyně Helena Válková (ANO) vzdala nominace na ombudsmanku. Zeman to řekl v neděli v pořadu Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech s tím, že on i premiér Andrej Babiš (ANO) volali Válkové z pátečního plesu na Hradě a doporučili jí, aby v televizi oznámila to, že se nominace vzdává. Válková se stala terčem těžké kritiky poté, co vyplulo na povrch, že v minulosti psala články o ochranném dohledu s nechvalně proslulým prokurátorem Josefem Urválkem a tvrdila, že tehdy nevěděla, o koho jde. Zeman by na místě ombudsmanky rád viděl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, ale čeká, zda mu ji šéf strany Jan Hamáček navrhne. Hamáček v reakci pro Blesk uvedl, že je připraven se o Valachové bavit. 

„Volali jsme jí s Andrejem Babišem z plesu a oba dva jsme byli toho názoru, že když paní profesorka vystupuje v televizi, že by bylo dobré, aby tam o stažení nominace mluvila,“ uvedl Zeman pro Blesk.

Dodal, že si váží toho, že se nominace vzdala sama, jinak by ji sám aktivně doporučil. „Víte, ono kdyby se po těchto informacích hlasovalo ve Sněmovně, tak by ani neprošla. Bylo to rozumné,“ dodal prezident.

Video  Zeman: Jsem rád, že se Válková nominace vzdala. Katku mám rád, pokud jí Hamáček navrhne, nebudu proti  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Fotogalerie Zemanův ples na Hradě: Smetánka, róby a divočák 103 fotografií

Hlava státu nechápe především nešťastný výrok Válkové o tom, že nevěděla, kdo je Urválek. „Ten otazník, když to řeknu mírně, je nevědět, kdo to je Urválek. To by měli vědět nejen právníci, ale i všichni dospělí občané. Byl to nejodpornější zjev československé justice,“ zmínil.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman: Hamáček mluvil o Valachové

Prezident Miloš Zeman také promluvil o nové favoritce. „Zaslechl jsem v kuloárech, že Jan Hamáček (ČSSD) uvažuje o Kateřině Valachové (ČSSD). I když jsem s ním nedávno obědval, tak tohle mi ještě neříkal. Pokud by s tím za mnou přišel, nic proti tomu nemám. Katku mám rád jako člověka, má spoustu energie - možná až příliš - a vzhledem k jejímu mládí jí nemůže nikdo vyčítat minulost z období normalizace,“ řekl prezident Blesku.

„Nominace je výslovné právo pana prezidenta. V sociální demokracii jsme připraveni se bavit o nominaci Kateřiny Valachové, která byla v minulosti spolupracovníkem Otakara Motejla. S prezidentem jsme připraveni o tomto jméně diskutovat,“ uvedl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček pro Blesk.

Kateřina Valachová Kateřina Valachová | Martin Sekanina, ČTK

„Začátek mé profesní dráhy v kanceláři ombudsmana je pro mne zásadní etapa života, především proto, ze jsem spolupracovala s Otakarem Motejlem. Považuji ombudsmana za velmi důležitého pro prosazováni práva a spravedlnosti,“ uvedla pro Blesk Valachová a dodala: „Proto si myslím, ze je nutné - i vzhledem k respektu nominaci Senátu - aby byla dokončena volba jejich nominantů. V případě neúspěšné volby budu svou případnou kandidaturu na ombudsmana konzultovat s panem prezidentem.“

Exministr spravedlnosti Otakar Motejl vykonával funkci ombudsmana deset let. Za totality hájil nespravedlivě stíhané. Zemřel v roce 2010. 

O tom, že by měla být Válkové zbavena i současná funkce zmocněnkyně pro lidská práva, prezident nehovořil. „Tam nesahají moje kompetence.  Do jisté míry jsou funkce ombudsman a vládní zmocněnec spojeny, dělají velmi podobnou činnost, ale nechci nikoho navádět k nějaké akci. Je na Babišovi, jestli ji odvolá,“ uvedl. 

Prezident mluvil ještě o jednom velkém otazníku. „Proč jsme tyto informace neměli v době, kdy byla Válková ministryní spravedlnosti? Každý ministr je proklepáván seshora dolů a naopak,“ ptal se řečnicky.

(Ur)Válková se nominace vzdá

Jméno exministryně spravedlnosti Heleny Válkové objevil server Info.cz na článku spolu se jménem prokurátora Josefa Urválka. Ten je nechvalně proslulý tím, že se podílel na šikaně disidentů a mj. poslal v roce 1950 političku Miladu Horákovou (†48) na oprátku. 

Server objevil také odbornou práci z roku 1979, kde Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu.  Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů Válková obhajovala institut ochranného dohledu, který často sloužil i k perzekuci politických odpůrců režimu.

„Já dokážu pochopit článek o ochranném dohledu – ano, byl zneužíván proti disidentům - ale stejně tak byla zneužívaná i psychiatrická léčba, ale to přece neznamená, že nejsou blázni, které opravdu na tu psychiatrii musíte poslat,“ zmínil Zeman. 

„I kdyby prof. Válková napsala článek s Urválkem o boji proti kůrovci, problém není v článku ale ve spoluautorovi,“ dokončil myšlenku Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Video  Projev Josefa Urválka v 50. letech  - Česká televize
Video se připravuje ...

Napříč republikou i politickým spektrem začali lidé současnou zmocněnkyni pro lidská práva nazývat (Ur)Válkovou. V první vlně reakcí se Válková bránila a označila zprávy za blábol. V pátek v  ČT ale nakonec uvedla, že se nominace zpětně vzdá. Nikoliv však kvůli článkům. Jako důvod uvedla své členství v KSČ.

K tomu se také prezident vyjádřil. „V KSČ bylo přes milion lidí, já tam byl dva roky v době Pražského jara. Skutečným významným důvodem pro mě je to zlehčování role pana Urválka,“ komentoval Zeman. 

Hlava státu doplnila, že po lidské stránce se ale jeho vztah k Válkové nemění. Zopakoval, že je ale rád, že se Válková nominace vzdá. 

Šabatová chce nástupce od Senátu

Poslanci by měli vybrat nového veřejného ochránce práv z kandidátů navržených Senátem, když ve výběru nezůstal nikdo, koho navrhl prezident Miloš Zeman. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekla nynější ombudsmanka Anna Šabatová.

Zeman navrhl do funkce pouze poslankyni Helenu Válkovou (ANO), přestože podle zákona navrhuje dva kandidáty.

Anna Šabatová Anna Šabatová | Blesk:Jiří Nováček

Ombudsmanka kritizovala prezidenta za to, že navrhl pouze Válkovou. Podle ní Zeman měl navrhnout dva kandidáty, protože to zákon o veřejném ochránci práv ukládá jako oprávnění i jako povinnost, uvedla.

Senát navrhl dva kandidáty, vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse. Oba jsou podle Šabatové kvalitní a Sněmovna by si z nich měla vybrat. Pokud by poslanci chtěli vědomě nechat volbu marně proběhnout, aby bylo možné vybírat nové kandidáty, považovala by to Šabatová za urážející.

„Úřad ombudsmana vypadá jako ministerstvo“

Za to, že navrhl pouze jednu kandidátku, Zemana kritizoval i předchůdce Šabatové Pavel Varvařovský. Na rozdíl od ní si ale nemyslí, že by po odstoupení Válkové měli poslanci vystačit jen s kandidáty Senátu. „Je dost času, aby prezident dva kandidáty nahlásil. Nemůže to být problém,“ řekl. Podle něj by Sněmovna neměla o novém ombudsmanovi hlasovat, dokud nebude mít k dispozici i návrhy od prezidenta.

Varvařovský a Šabatová se rozešli také v pohledu na úřad veřejného ochránce práv. Varvařovský kritizoval, že se agenda úřadu stále rozšiřuje a že výrazně přibývá zaměstnanců. „Když jsem odcházel, měl jsem k dispozici asi 60 kolegů právníků. Už to se mi zdálo číslo obrovské. Teď je tam právníků asi 120,“ řekl. Podle něj nyní úřad ombudsmana vypadá jako nějaké ministerstvo, což mu bere důvěru veřejnosti.

Šabatová, jejíž šestileté funkční období skončí v únoru, naopak rozšiřování kompetencí podporuje. Podle ní to je součást evropského trendu, kdy úřady veřejného ochránce práv přebírají i problematiku lidských práv.

 

muriQ ( 13. ledna 2020 06:54 )

Ten úřad je něco jako Senát-lukrativní odkladiště nepotřebných.

bizon_pepa ( 13. ledna 2020 06:29 )

Tak valkova byla jednoznačně lepší než valachova. Ta by aspoň úmyslně neskodila. Pokud ji jmenujou, tak to bude jenom ukázka, jak je ten úřad zbytečný.

qmurq ( 12. ledna 2020 23:28 )

Já se jdu teda podívat na ten Blesk rozhovor. Pořád to odkládám. Koblih mě klonuje i bez pomlčky, howado.

qmurq ( 12. ledna 2020 23:21 )

A jé, tebe to kobliho vzalo

adeso ( 12. ledna 2020 20:14 )

Zeman nám zblbnul, Valachová podělala co se dalo, ještě teď se to bude opravovat a Zeman jí!!!! nabídne ombudsmanku.... svět se v pr-- obrací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa