Válková nebude ombudsmankou. Zeman už má jinou adeptku

Prezident Miloš Zeman si váží rozhodnutí poslankyně Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku poté, co se objevily informace o tom, že v 70. letech napsala odborný článek společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Zeman zmínil, že by mohl místo Válkové na ombudsmanku nominovat poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou.

O stažení kandidatury Válkové mluvil Miloš Zeman v pátek i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš v Partii na televizi Prima řekl, že by se Válková o post ucházet neměla. Poslankyně ve stejný den v České televizi řekla, že nominaci odmítne a že doufá, že jí Zeman nebude přemlouvat ke změně názoru.

Válková byla v posledních dnech kritizována kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Odmítnutí nominace ale Válková zdůvodnila jen svým někdejším členstvím v komunistické straně. V souvislosti s kritizovaným článkem s Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou, prohlásila, že za svými odbornými pracemi si dále stojí.

Prezident nevidí problém v obsahu článků Válkové o ochranném dohledu, který komunistický režim zneužíval k šikaně disidentů. "Já dokážu pochopit článek o ochranném dohledu. Ano, byl zneužíván proti disidentům, ale stejně tak byla zneužívána i psychiatrická léčba," řekl prezident v dnešním rozhovoru pro Blesk.cz.

Zeman, který byl rovněž členem KSČ, také nepovažuje za problém členství Válkové v předrevoluční komunistické straně.

"Skutečným, pro mě významným důvodem, je to zlehčování role pana Urválka," řekl Zeman. "Byl to nejodpornější zjev tehdejší československé justice, který poslal na smrt řadu lidí. Předpokládám, že přitom musel vědět, že tito lidé byli předtím mučeni. I kdyby paní profesorka Válková s Urválkem napsala článek o boji proti kůrovci, tak ten problém není v tom článku, ale v tom spoluautorovi," řekl Zeman.

Zeman také zmínil, že by místo Válkové mohl nominovat na ombudsmanku Valachovou. "Má spoustu energie a vzhledem k jejímu mládí jí nikdo nemůže vyčítat nějakou minulost v době normalizace," řekl. "Pro mě by byla přijatelná, ale někdo mi ji musí navrhnout," řekl. Příslušný návrh by očekával od předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka.

Hamáček v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že je připraven Valachovou Zemanovi navrhnout. Podle něj by to byla vhodná kandidátka za ČSSD, kvalifikační i odborné předpoklady splňuje. Vicepremiér ale upozornil, že podle něj by se Valachová už nemohla zapojit do současné volby, pouze by se mohla stát kandidátkou pro případnou novou volbu, kdyby Sněmovna nového ombudsmana nyní nevybrala.

Také Valachová na twitteru uvedla, že je nutné dokončit nynější volbu, než se bude jednat o případných nových nominacích. "V případě neúspěšné volby budu svou připadnou kandidaturu na ombudsmana konzultovat s panem prezidentem," uvedla. Připomněla také, že v minulosti pracovala v kanceláři ombudsmana a spolupracovala s prvním veřejným ochráncem práv Otakarem Motejlem.

2/2Mimo jiné i proto si myslím, že je nutné - i vzhledem k respektu k nominaci Senátu - aby byla dokončena volba jejich nominantů.V připadě neúspěšné volby budu svou připadnou kandidaturu na ombudsmana konzultovat s panem prezidentem. pic.twitter.com/LHhAuz8L0u

— Kateřina Valachová (@katavalachova) January 12, 2020

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát. Horní komora Parlamentu nominovala vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Helena Válková (ANO) Andrej Babiš ombudsman Kateřina Valachová Jan Hamáček prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy