Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman u kauzy Alexie řekl, k čemu ho navedla jeho matka. Babiš i Monika jsou v šoku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. ledna 2020
19:00
Autor: ula, vr - 
12. ledna 2020
13:00

Českem hýbe případ malé Alexie (11), která se nechce vídat s otcem. Soud proto rozhodl, že se holčička má nyní přibližně půl roku setkávat s oběma rodiči na neutrální půdě krizového centra v Brně. Odborníci se shodují na tom, že nebylo přihlédnuto k přání dítěte. Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že obdržel dopis od ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), ve kterém se objevily nové skutečnosti k celé kauze. Například to, že matka Alexie má čtyři děti se čtyřmi různými partnery. Zároveň zavzpomínal na své dětství, kdy byl po rozvodu ovlivňován svojí matkou.

Čtenáři mohli prezidentovi do pořadu S prezidentem v Lánech posílat své dotazy. Nejvíce jich přišlo právě ke kauze malé Alexie.

Prezident připomněl, že v jeho pravomocích je udělení milosti nebo trestního stíhání, což v tomto případu není možné. Proto požádal o vyjádření ministryni spravedlnosti a také právníka ze svého právního odboru.

„Paní ministryně mi zaslala dopis, ve kterém uvedla, že informace, které jsou v médiích, jsou jednostranné, a proto by bylo dobré vyslechnout i druhou stranu,“ uvedl Zeman a dodal, že právník, kterého požádal o názor, měl stejný názor.

Zeman: Dítě je ovlivňováno rodičem

Prezident zavzpomínal na své dětství, kdy byl podle svých slov ve stejné situaci.

„Moje maminka byla hodná žena. Rozvedla se a můj otec žádal o návštěvy. Já jsem také vypovídal před nějakým soudem a vypovídal jsem tak, jak si přála moje matka, přitom jsem neměl s otcem žádnou zkušenost, ani pozitivní, či negativní. Od té doby nevěřím, že by dítě nebylo ovlivňováno tím rodičem, který způsobil rozvod,“ řekl Zeman.

Video  Miloš Zeman hovoří o kauze malé Alexie, kterou soud poslal do krizového centra  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Alexia už v krizovém centru byla, zmínil prezident

Zeman dále uvedl, že ředitel právního odboru ho upozornil, že matka Alexie, Ajka (44), má už čtyři děti a každé z nich s jiným mužem.

„Je-li to pravda, nesvědčí to o stabilitě rodinných vztahů,“ dodal Zeman s tím, že klidně může být v tomto směru považován za konzervativního a lidé ho za jeho názor odsoudí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dříve kritizovala, že holčička nebyla vyslechnuta soudem.

„Ano, mohla by být vyslechnuta, ale tady bylo riziko ovlivňování. Navíc jsem zjistil, že Alexia není v krizovém centru poprvé,“ uzavřel Miloš Zeman.

V krizovém centru je Alexia ve dvoulůžkovém pokoji, který obývá společně s dívkou navštěvující 1. třídu základní školy. K dispozici má dílnu, kde má možnost tvořit. Je tam i počítač s přístupem na internet. Ten může ale používat jen ke školním úkolům.

Máma i otec mohou navštívit Alexii v krizovém centru vždy na dvě hodiny jednou za 14 dnů, tak, aby se vzájemně nepotkali. Volat si s Alexií nesmějí. Návštěvy budou za asistence psychologa, který je může kdykoliv přerušit, pokud bude proti nim mít nějaké zásadní námitky.

Po domluvě mohou Alexii navštívit další rodinní příslušníci, kamarádi a spolužáci. Telefon s nimi je povolen v omezené míře. Podmínkou ovšem je, že u něj bude opět přítomen psycholog.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš má z kauzy mráz v zádech, Monika je rozčílená

„Čau lidi, určitě jste četli v Blesku ten příšerný případ, jak vzali mámě jedenáctiletou holčičku a dali ji do ústavu, aby se v něm „naučila mít ráda tátu“. Zní to šíleně, co?“ uvedl premiér na facebooku ve svém hlášení. „Kdo jste tu kauzu doteď nezaznamenali, tak jde o článek „Poslední pusa a objetí: Zlomená Alexia (11) musela opustit rodinu a šla na převýchovu do krizového centra”, odkaz hned vydávám,“ připojil premiér.

„Upozornila mě na něj moje paní, která z toho byla hrozně rozčílená, tak jsem požádal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby ten případ prověřila. Bude mě o tom informovat v pondělí. Nemám o tom detailní informace. Každopádně mně i mé ženě to leží na srdci,“ napsal dále předseda vlády, aby dodal: „Mluvil o tom dokonce i pan prezident, všechny nás to šokuje. Celkem mi jde mráz po zádech, že je něco takového u nás v České republice možné.“

Časová osa případu:

  • 2008 – Alexia se narodila na podzim.
  • 2009 – rodiče dívky se vzali, manželství se rozpadlo v roce 2013.
  • 2014 – otec žádal o testy DNA, aby se prokázalo, že Alexia je jeho dcera.
  • 2017 – podal otec J. trestní oznámení na bývalou manželku za křivé obvinění z prosince 2012. Dosud není kauza uzavřena. 
  • listopad 2019 – krajský soud v Brně rozhodl, že od července 2020 se stane opatrovníkem dívky otec Jozef. Matka bude mít právo na návštěvy.

Video  Dívka (11) má být umístěna do péče k otci, z něhož má strach.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa