Michek ve smutný den jednou nohou mezi nejlepšími deseti

Dnes na závodníky čekala nejdelší etapa ze všech dvanácti, které jsou na programu letošního ročníku.Od prvních kilometrů chytil skvělé tempo český jezdec Martin Michek z týmu Orion - Moto Racing Group. Po celou etapu se pohyboval mezi nejrychlejšími deseti závodníky a nepovolil až do konce. V cíli z toho bylo skvělé 11. místo.

7. etapa se nejspíš stane i tou nejsmutnější, jelikož na 276 kilometru  zahynul portugalský závodník Paolo Goncalves. Třináctinásobný účastník dakarské rallye upadl a přestože u něj záchranný vrtulník byl během osmi minut, nedokázalil jej zachránit. "Dnes jsem projížděl kolem nehody Paola Goncalvese. Viděl jsem na vlastní oči, jak ho resuscitují. Bylo to strašně nepříjemné a několik kilometrů jsem se z toho dostával. Moc mě mrzí, že se něco takového stalo. Paola jsem tu v bivaku potkával od svého prvního Dakaru. Téměř vždy se usmíval," uvedl závodník týmu Orion - Moto Racing Group MIlan Engel. Trochu si také postěžoval na nenáročnost a zrádnost nedělní etapy. "Byla to velice rychlá rychlostní zkouška. Stačilo jen nasednout a držet plný plyn," uvedl v cíli Engel. Svým způsobem měl pravdu, jelikož první motorkář urazil trasu dlouhou 546 kilometrů za neuvěřitelných 4h36minut (průměrná rychlost kolem 120km/h!).

Od prvních kilometrů chytil skvělé tempo Engelův týmový kolega Martin Michek. Po celou etapu se pohyboval mezi nejrychlejšími deseti závodníky a nepovolil až do konce. V cíli z toho bylo skvělé 11. místo. Umístění, které pár let od českého motorkáře na Rally Dakar nepamatujeme. "Všichni závodníci jsme se shodli na tom, že etapa byla extrémně rychlá. Od začátku jsem byl ve svém rytmu a povedlo se mi zajet super výsledek. To vše jde ale teď stranou, jelikož se stala obrovská tragédie přímo na trati. Těžko k tomu dodat něco víc, zasáhlo to celý bivak. Je mi to moc líto," uvedl Michek. Milan Engel během etapy pohyboval ve třetí desítce. Rychlejší etapy mu příliš nesvědčí. "Vzhledem k tomu, že patřím k těm vyšším závodníkům, moje motorka není schopna vyvinout takový top speed. Mám raději techničtější a náročnější etapy," řekl a připomněl, že se těší na etapy s náročnějšími dunami a pískem. Zatím není zcela jasné, zda v rámci uctění památky portugalského závodníka do zítřejší 8. etapy odstartuje kategorie motocyklů. Vše by se mělo rozhodnout až ve večerních hodinách místního času. Prozatím se ale všichni připravují podle běžného programu na 713 pondělních kilometrů. Dodatek: Po tragédii Paula Goncacvese nebudou v pondělí závodit motocyklisté a čtyřkolkáři. Vedení soutěže po dohodě s jezdci etapu zrušilo. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist