Hlavní obsah

Aranka učí své obyvatele žít zodpovědně a šetrně

Novinky, Jana Nesvadbová

Minidomek elegantních tvarů a mazlivého jména Aranka je nejenom ukázkou řemeslné zručnosti jeho autorů, ale především slouží jako nenásilná názorná ukázka ekologicky ohleduplného stylu života. Jeho obyvatelé si v něm užívají klidu a samoty uprostřed přírody a zároveň se učí, jak rozumně zacházet s energiemi, jejichž přísun mají do jisté míry omezen.

Foto: Lina Németh

Minidomek pojme až čtyři osoby. Jak dlouho v něm dokážou vydržet mimo civilizaci, to záleží mj. i na jejich šetrném stylu života.

Článek

Autorem návrhu je architekt Martin Kožnar. Domek je dlouhý 6,8 metru, široký 2,5 metru a vysoký 3,8 metru. Navzdory takto kompaktním rozměrům je v něm dvojice lůžek pro celkem čtyři osoby. Spodní je umístěno nad nádrží s pitnou vodou, druhé je pak nad koupelnou, saunou a toaletou.

Na první pohled zaujme návštěvníka už jenom svým zpracováním, které se může směle měřit s podobnými typy domků vyráběnými v zahraničí, a v mnohém je bez problémů předčí.

Elegantní zaoblené rohy, precizní řezbářská práce, to vše hovoří jasně o tom, s jakým nadšením byla vyrobena. Ostatně, náklady na vývoj a realizaci dosáhly 3,6 milionu korun.

To, co ale stavbu odlišuje od běžných minidomků, je její technologické vybavení, které obyvatele nijak nezatěžuje a po většinu času nevyžaduje jeho pozornost. V případě zájmu ale poskytne spoustu zajímavých informací. Člověk si z nich snadno vytvoří představu o tom, jak domek pracuje se zdroji a především, jak je na tom on sám s šetrností při zacházení s energií a s vodou.

Foto: Pavel Svoboda

Domek lze kdykoli kamkoli převézt.

Aranka dokáže během letních měsíců zůstat po mnoho týdnů nezávislá na veřejných sítích. Elektřinu získává z fotovoltaických panelů. Ovšem, vždy záleží na hospodárnosti užívání domku.

V zimě vydrží kratší dobu, pokud nesvítí slunce dostatečně intenzivně déle než čtyři dny, řídící systémy v domku se uspí do doby, než baterie o kapacitě 400 Ah získá ze solárních článků opět dostatek energie.

Umí se připravit na blížící se déšť

Zařízení je navrženo tak, aby bylo po určitou dobu samostatné i z hlediska zacházení s vodou. Domek je vybavený dvěma nádržemi. Jedna slouží k zachycování dešťové vody, ta má kapacitu 150 litrů.

Druhá, na pitnou vodu, má kapacitu 800 litrů. Dešťová voda slouží ke splachování na toaletě, která je chemická. Lze ji ovšem nahradit separačním kompostovacím záchodem.

Nádrž s pitnou vodou by v případě zcela suchého období měla jednomu člověku vydržet zhruba měsíc, dvojici pak šestnáct dnů. Vše ale samozřejmě záleží na tom, jaké jsou zvyklosti toho kterého obyvatele.

Foto: Lina Németh

Nad horní postelí je dvojice střešních oken umožňujících výhled na nebe v noci.

Důležitým zařízením v domku je GPS lokátor, díky němuž ví přesně, kde se nachází, a protože komunikuje s blízkými i vzdálenými meteostanicemi, získává si pravidelně informace o předpovědi počasí. Podle ní se pak sám rozhodne, zda přefiltruje dešťovou vodu na pitnou, a uvolní tak menší nádrž na novou dešťovou vodu zachycenou z blížícího se deště.

Svítí podle denní doby

Znalost vlastní polohy umožňuje domku využít také informaci o východu a západu slunce v dané lokalitě. Tomu se pak přizpůsobuje teplota osvětlení v interiéru. Autoři jej totiž vybavili tzv. biodynamickým osvětlením. To znamená, že zabarvení světla se mění podle denní doby tak, jak je na to lidské oko a celý organismus zvyklý.

V denních hodinách v jeho spektru hraje významnou roli modrá složka, během soumraku a nočních hodin se rozšiřuje zastoupení oranžové.

Foto: Lina Németh

V domku je malá koupelna s toaletou a sprchou.

Minidomek, jenž byl vytvořen pro potřeby projektu Hide and seek, není tedy jen elegantním příbytkem, který se může pyšnit například vítězstvím v loňském ročníku přehlídky Designblok, ale prostorem, který se svému obyvateli plně přizpůsobí a zároveň jej nenápadně učí, jak se chovat vůči přírodě a přírodním zdrojům ve svém každodenním životě ohleduplně a zodpovědně.

Anketa

Lákalo by vás vyzkoušet si bydlet v domku s omezenými zdroji?
Ano
78 %
Nevím
3,2 %
Ne
18,8 %
Celkem hlasovalo 12361 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Z plastového odpadu budou útulny pro turisty

Vypadá jako obří krystal křemene, i když je vyrobený z plastových odpadů. Jde totiž o netradiční chatku, takzvanou útulnu, která se může stát na noc útočištěm...

Architekt navrhl dům, který tančí loukou

Jako dvojici boxů společně tančících loukou pojal svůj návrh rodinného domu v irském hrabství Limerick architekt John Curran. Horní dřevěné části je oporou...

Výběr článků

Načítám