Hlavní obsah

Přehledně: Jaké novinky čekají spotřebitele v letošním roce

Novinky, bab

Zdražení poplatku za vklad do katastru i některých služeb České pošty, ale i snížení DPH například u vodného a stočného, stejně tak chystaná novela energetického zákona apod. patří mezi novinky letošního roku, se kterými se spotřebitelé setkají.

Foto: Profimedia.cz

Podstatně se zrychlí proces změny operátora a sníží smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou.

Článek

Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme výběr změn zákonů, poplatků a daní dopadajících přímo na spotřebitele, které buď právě nastaly, nebo které očekáváme později v roce 2020.

Poplatek za vklad je dvojnásobný

Mezi ty méně příjemné novinky letošního roku patří například vyšší poplatek za vklad do katastru nemovitostí, který je oproti původní výši dvojnásobný a činí dva tisíce korun.

„Vyšší je také zdanění cigaret, alkoholu nebo hazardu. Nově se nyní zdaňují výhry nad jeden milion korun v loteriích, sázkových hrách nebo v ruletě. Daň činí 15 procent,“ přiblížila další pro spotřebitele nemilé změny Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Sněmovna přehlasovala Senát, zvýší se daně na alkohol, cigarety i hazard

Domácí

Od počátku roku se zvýšily i některé ceny služeb České pošty (ČP), která navíc od 1. února 2020 zavede takzvané dvourychlostní doručování listovních zásilek. „Rychlejší“ dopisy, s vylepenou známkou se symbolem „A“ (ta zdraží o sedm korun na 26 korun), budou muset být viditelně označené „D+1“. „Pomalejší“ dopisy se známkou se symbolem „B“ za cenu 19 korun budou doručovány zpravidla dva pracovní dny po podání.

Pošta zdražila poukázky i doporučená psaní

Finance

Nižší DPH

Rok 2020 přinese i pozitivní změny, které spočívají například ve snížení daně z přidané hodnoty (DPH).  Od 1. května 2020 dojde ke snížení DPH na 10 procent třeba u vodného a stočného, kadeřnických a holičských služeb, knih, e-knih a audioknih, stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů a točeného piva.

Nižší DPH se týká i dalších služeb, například mytí oken prováděného v domácnostech, domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany, drobných oprav nebo úprav obuvi, oděvů nebo jízdních kol.

Hlavní daňové novinky v roce 2020

Finance

Je ale otázkou, zda se snížení DPH projeví i ve snížení cen pro spotřebitele.

Změna operátora bude rychlejší

Pozitivní změny přinese spotřebitelům i novela zákona o elektronických komunikacích, která byla přijata koncem loňského roku.

„Pravidla účinná od dubna 2020 podstatně zrychlí proces změny operátora a sníží smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou,“ doplnila Hekšová. Jak dále vysvětlila, nebude muset spotřebitel obcházet oba operátory, ale celý proces změny vyřídí nový, přejímající operátor.

„Tato významná zlepšení postavení zákazníků se budou vztahovat na všechny smlouvy, tedy i na smlouvy uzavřené před nabytím účinnosti této novely,“ dodala.

Komunikace občanů se státní správou

V budoucnu může dojít k podstatnému zlepšení komunikace se státní správou, díky zákonu o právu na digitální služby, jehož přijetí se dá očekávat v průběhu roku 2020. V případě, že vstoupí v platnost, bude mít vláda další rok na zveřejnění harmonogramu digitalizace a úřady poté čtyři roky na to, aby své agendy, uvedené v katalogu služeb, digitalizovali.

Jak odborníci vysvětlují, bude zákon garantovat právo jednotlivců komunikovat s úřady pouze elektronicky a zbaví je povinnosti prokazovat svá práva a povinnosti veřejnými listinami (např. různými výpisy z registrů), když zakotví princip „obíhají data, nikoliv lidé“.

Lidé, kteří nepodnikají, budou mít i nadále právo při komunikaci s úřady nepoužívat elektronický způsob komunikace.

Konec energetickým šmejdům?

Chystaná důležitá novela energetického zákona, která by měla upravit zprostředkovatelskou činnost v energetice jako nový druh licencovaného podnikání, by měla napomoci v boji proti energetickým šmejdům. Licenci bude udělovat a zprostředkovatele registrovat Energetický regulační úřad.

Zákon také lidem umožní bez sankce vypovědět uzavřenou smlouvu, pokud byla sjednána prostřednictvím zprostředkovatele nebo na základě jednání osoby, která nemá oprávnění k činnosti zprostředkovatele. Lhůta pro výpověď bude shodná jako v případě smluv uzavíraných například při podomním prodeji, tzn., že poběží ode dne uzavření smlouvy do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu novým dodavatelem.

„Pozorně sledujeme také vývoj v oblasti hromadných žalob, které se mohou stát důležitým nástrojem ochrany práv českých spotřebitelů. Legislativní rada vlády na konci loňského roku doporučila vládě ke schválení návrh zákona o hromadných řízeních, což je důležitým předpokladem jeho další cesty zákonodárným procesem v roce 2020. Zákon o hromadných řízeních může posílit postavení spotřebitelů při uplatňování jejich stejných nebo obdobných nároků u soudu,“ uvedla Eduarda Hekšová.

Reklama

Související články

Hlavní daňové novinky v roce 2020

Zaměstnanci i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) odvádějí ze svého zdanitelného příjmu sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmů. I když se...

Výběr článků

Načítám