Hlavní obsah

Nigerijská designérka vytváří moderní nábytek. Působí lehce a elegantně

Novinky, nes

Svou nejnovější stojací lampu nigerijská designérka Lani Adeoyeová z Lagosu nazvala Sisi Eko, tedy slovy označujícími v místním jorubském slangu mladou trendy ženu žijící ve městě. Ve své tvorbě totiž ráda propojuje moderní styl s tím tradičním, africkým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nigerijka kombinuje tradiční africký design s funkčním nábytkemVideo: Reuters

 
Článek

Designérka vystudovala v americkém New Yorku, od roku 2013 ale vytváří moderní nábytek a další interiérové doplňky, v nichž zdůrazňuje rysy tradičního afrického umění.

„Myšlenka slučování kultury, dědictví mě nadchla už v mládí a při studiu průmyslového designu jsem si uvědomila, že my Afričané máme k tomuto vyprávění co přidat. Často slýcháme naše příběhy vyprávět z pohledu jiných lidí, takže si myslím, že přišla chvíle pro nás africké designéry, kteří se snažíme o něco podobného, ​​abychom vytvořili vlastní příběh, který ukáže naši krásnou a rozmanitou kulturu v pozitivním světle,“ řekla redaktorům agentury Reuters Lani Adeoyeová.

Třicetiletá designérka se přitom ve své tvorbě věnuje návrhům jak interiérového nábytku, tak exteriérového a zároveň i dalších doplňků. Inspiruje se jak tradičními, tak moderními africkými vlivy a tématy. Za obzvláště silný zdroj považuje tradiční jorubský hudební nástroj buben bata.

„Mluvící buben je pro mě ikonický západoafrický hudební nástroj a myslím, že vím, co představuje. Ve skutečnosti to byl jeden z prvních telekomunikačních prostředků, když se nad tím zamyslíte. Skutečnost, že můžete předat zprávu z jednoho místa na druhé tím, že hrajete na buben...  Byl k tomu celý výrazový systém. Navíc, lanka mluvícího bubnu se postupně začaly vyrábět z kovu, a proto mám tendenci pracovat s mnoha kovovými pruty, to byl výchozí bod,“ vysvětluje Lani.

Foto: Profimedia.cz

Buben bata

Při své práci postupuje designérka zcela moderním způsobem. Své výtvory nejprve navrhne a graficky zpracuje na počítači v podobě vizualizace a teprve pak je ve své malé firmě s kolegy vyrobí.

Výroba jednoho kusu, jež probíhá na zakázku, trvá dva až pět měsíců v závislosti na složitosti objektu.

„Možná si nemůžete dovolit koupit oblečení od konkrétního designéra, ale určitě dokážete vyjmenovat podle jména hned několik, jejichž prádlo byste si třeba jednou rádi pořídili. Nikdo ale nedokáže říci designéra nábytku, od nějž by si rád nějaký produkt koupil. To je velmi podivné. A není to jen otázka Nigérie. To platí globálně. Nábytkářský průmysl je dost uzavřený. Zdá se být nepřipravený na to, aby se otevřel masám,” podělila se o své postřehy Lani.

Anketa

Nakupujete rádi interiérové doplňky v etno obchodech?
Ano a často
4,6 %
Jen občas
9,7 %
Spíše ne
11,4 %
Nikdy
74,3 %
Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Farma, na níž roste nábytek

O tom, jak vzniká dřevěný nábytek, který nás obklopuje celý život, se dozvídáme už jako děti. Dříve to bývala práce truhlářů a stolařů, dnes jej vyrábí hlavně...

Výběr článků

Načítám