Hlavní obsah

Hamáček: Válková by měla jako zmocněnkyně pro lidská práva skončit

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Helena Válková (ANO) by měla podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka skončit jako zmocněnkyně pro lidská práva. Hamáček to chce na pondělním jednáním vlády říct premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček po jednání vlády.

Článek

„Panu premiérovi řeknu svůj názor. Pokud paní Válková bude pokračovat v té funkci, tak se bude více věnovat obhajobě toho svého působení než samotnému fungování úřadu. Bude to komplikovat chod celé agendy,“ řekl v pondělí novinářům Hamáček.

Exministryně spravedlnosti Válková čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který je známý z procesu s Miladou Horákovou.

Zeman nebude nominovat Válkovou na ombudsmanku

Domácí

Válková se už vzdala nominace na post ombudsmanky, v čele rady vlády pro lidská práva chce ale zůstat. Premiér Babiš už dříve řekl Právu, že Válkovou z rady odvolávat nechce.

„Hnutí ANO má ve vládě většinu. Pokud se pan premiér rozhodne paní Válkovou ve funkci držet, sociální demokracie nemá sílu na to, aby ji odvolala,“ zhodnotil situaci Hamáček.

Anketa

Měla by Helena Válková skončit ve funkci zmocněnkyně pro lidská práva?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 486 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám