Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Zákazů pro auta s dieselem přibývá. Od začátku roku se v Evropě zvýšil počet emisních zón

Emisní zóny - ilustrační foto. | foto: ČTK

Premium
Praha - Nový rok opět zkomplikoval cesty autem po Evropě. Několik měst zavedlo nové emisní zóny, další se zpřísnily či rozšířily. Emisní nálepka nebo registrace auta je nově nutná v belgickém Gentu, španělské Barceloně, od tohoto týdne přibude i švédský Stockholm. Belgická města Brusel a Antverpy zpřísnila požadavky na auta a například ve francouzském Grenoblu se oblast, kde je starším vozům vjezd zakázán, výrazně rozšířila.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Změny ale ve výsledku ztěžují cestování všem, tedy i těm, kdo mají nové vozy. Situace je nepřehledná a řešení není snadné. Potíž je, že i vozy, které do oblastí mohou, musí mít většinou vylepenou ekologickou nálepku. Ta je prakticky v každé zemi jiná. Jinde zase musí být předem registrovány v systému daného města, jako třeba v belgickém Gentu. A například ve Španělsku není vůbec reálné auto s českou značkou do centra města dostat.

Pozor na pravidla a značení

Navíc pravidla nejsou zcela srozumitelná. Některé emisní zóny platí jen pro vozy nad 3,5 tuny (což je zatím například Rakousko, kde hrozí vysoké pokuty autobusům a nákladním vozům bez nálepky). Jednotlivé země i města mají také různé požadavky a jinou metodu rozdělování aut do kategorií. Značky upozorňující na vjezd je navíc snadné přehlédnout nebo nepochopit, jsou i oblasti, kde zcela chybějí, a řidič musí místní úpravu znát.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...