Valachová ombudsmankou? Hamáček je připraven ji Zemanovi doporučit

13.01.2020 16:58

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček je připraven doporučit prezidentovi Miloši Zemanovi poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou jako kandidátku na ombudsmanku. Zeman zmínil jméno bývalé ministryně školství poté, co svou kandidaturu stáhla jeho adeptka Helena Válková (ANO), uvedla ČTK.

Valachová ombudsmankou? Hamáček je připraven ji Zemanovi doporučit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Hamáček však dnes před novináři zdůraznil, že nominace je na prezidentovi, nikoliv na politických stranách.

Válková byla v posledních dnech kritizována kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Odmítnutí nominace ale Válková zdůvodnila jen svým někdejším členstvím v komunistické straně. Hamáček zopakoval, že by uvítal, kdyby Válková skončila i jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Odkázal v tom však na premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Já premiérovi řeknu svůj názor. Pokud bude paní Válková pokračovat ve funkci, tak z mého pohledu se bude věnovat víc obhajobě svého působení než samotnému fungování úřadu,“ uvedl Hamáček. Podle něj by to mohlo komplikovat chod celé agendy rady. „Nicméně hnutí ANO má (ve vládě) většinu, pokud se premiér rozhodne paní Válkovou držet, sociální demokracie nemá sílu na to, aby ji odvolala,“ dodal.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) při příchodu na jednání vlády novinářům řekl, že o postoji k Válkové jako zmocněnkyni pro lidská práva ještě bude debatovat s kolegy. „Připadá mi, že způsob, jak se paní Válková hájila, ji fakticky diskvalifikuje pro politické funkce,“ uvedl.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) novinářům řekl, že pozice vládní zmocněnkyně v případě Válkové doposud nikomu nevadila. „Čili nevidím úplný důvod, proč by měla v tuto chvíli z toho odstupovat. Pokud na tom bude širší koaliční shoda nebo hlavně pokud ona se rozhodne, že tak učiní, tak to je samozřejmě na ní,“ konstatoval.

Babiš se o víkendu v médiích vyjádřil ve smyslu, že by kandidát na ombudsmana neměl být současný ani bývalý politik. „To je pak na diskusi mezi prezidentem a premiérem, zda premiér je ochoten podpořit kandidátku pana prezidenta,“ konstatoval Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …