Český animovaný film Dcera má šanci na Oscara. Nejvíce nominací posbíral Joker a zabodoval také Netflix

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dcera

Foto: DAMU

Český animovaný film Dcera od režisérky Darii Kaščejevové

0Zobrazit komentáře

V posledních letech sledovanost předávání filmových Oscarů klesala a byť se loni poprvé po pěti letech opět zvýšila, stále byla druhá nejnižší od roku 1974. Přesné důvody je těžké odhadovat, určitě jsou však spojeny se společenskou relevancí ocenění a popularitou nominovaných filmů. Letos nejvíce nominací získal velice úspěšný Joker. Po mnoha letech se pak do finálního výběru dostalo také Česko s Dcerou od absolventky FAMU Darii Kaščejevové.

Asi nejdiskutovanějším českým filmem minulého roku bylo Nabarvené ptáče, to se nicméně nakonec dostalo jen do užšího výběru deseti zahraničních filmů. Krátkometrážní animovaný film Dcera naopak na Oscarech už jednou dokonce uspěl, když v září minulého roku získal studentského Oscara. To se filmu vyprodukovanému v Česku podařilo naposledy v roce 1989, kdy vyhráli Ropáci od Jana Svěráka.

Absolventka FAMU tuto cenu vyhrála také v roce 2017 za Kdo je kdo v mykologii od režisérky Marie Dvořákové, ta ale v době tvorby studovala na filmové škole v New Yorku. Přesto lze dvě ceny pro absolventy v tak krátké době považovat za skvělý výsledek pro FAMU, které v minulých letech prošlo několika problémy ve vedení. Dcera je sice dílem původně ruské režisérky Darii Kaščejevové, vznikla však v rámci pražských studií autorky.

joker2

Foto: Vertical Ent.

Joaquin Phoenix v roli Jokera

Nejvíce nominací, celkem v jedenácti kategoriích, získal Joker. Ten se hned po prvním uvedení na festivalu v Benátkách stal jednou z největších filmových senzací loňského roku a prvním filmem natočeným podle komiksu, který vyhrál hlavní cenu na prestižním festivalu. Od té doby se stal hitem také mezi diváky a vystoupal až na pozici nejúspěšnějšího filmu s vysoce omezenou (eRkovou) přístupností v dějinách.

Nyní dostal šanci stát se také nejoceňovanějším filmem podle komiksu na Oscarech. Autorské psychologické drama režiséra Todda Phillipse bylo nominováno na nejlepší film, nejlepší režii, nejlepšího hlavního herce, adaptovaný scénář, kameru, střih, hudbu, kostýmy, makeup, mix zvuku a střih zvuku.

Komiksové filmy v posledních letech vévodí na žebříčcích finančních úspěchů a Joker, v němž zazářil v hlavní roli Joaquin Phoenix, nyní definitivně ukazuje, že se zajímavým umělečtějším pojetím je mohou vysoce ocenit i akademici.

Po deseti nominacích získaly hned tři další filmy. Ve většině hlavních kategorií může vyhrát možná předposlední film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, který nedávno získal čtyři Zlaté glóby. Z hlediska počtu nominací vedle něj pak stojí válečné 1917 od Sama Mendese a v neposlední řadě Irčan od Martina Scorseseho. Tomu se vedle hlavních kategorií vyplatila například také sázka na digitální omlazování herců, jelikož byl nominován na cenu Akademie za nejlepší vizuální efekty.

joepesci

Foto: Netflix

Herec Joe Pesci a porovnání s jeho aktuálním vzhledem a mladším já v The Irishman

Deset oscarových nominací pro Irčana (The Irishman) není zdaleka jediným úspěchem Netflixu na letošních Oscarech. Na konečný seznam nejlepších filmů se z jeho produkce dostala také Manželská historie (Marriage Story). Intimní drama režiséra Noaha Baumbacha je zmíněno také v pěti dalších kategoriích, kde může vyhrát například Adam Driver jako nejlepší herec, Scarlett Johansson jako nejlepší herečka, Noah Baumbach za scénář a Randy Newman za hudbu.

tim-cook-apple

Přečtěte si takéApple skenuje obrázky uživatelů kvůli případům sexuálního zneužívání dětí. O bezpečnost dat se prý bát nemusímeApple skenuje obrázky uživatelů kvůli případům sexuálního zneužívání dětí. O bezpečnost dat se prý bát nemusíme

Celkový počet 19 nominací pro Netflix doplňuje drama Dva papežové, jehož vznik mimo jiné dost možná inspiroval úspěch seriálu Mladý papež od HBO, kde právě odstartovala druhá série. Ačkoliv na Zlatých glóbech až překvapivým způsobem neuspěl s pouhými třemi cenami, Netflix zde opět jasně ukazuje, že se mu minimálně z uměleckého hlediska bohaté investice do obsahu vyplácejí. Kompletní oscarové nominace dostanete zde.

Ceny Akademie budou vyhlášeny 9. února v Dolby Theatre v Los Angeles a po dlouhé době je může se smyslem národní hrdosti opět sledovat i český divák. Emocionálně křehký, ale umělecky sebevědomý animovaný film Dcera si můžete do té doby připomenout nebo poprvé zhlédnout zdarma například na streamovací službě Dafilms.cz.

daria-kashcheeva

Foto: HitHit

Ruská režisérka Daria Kaščejevová, která žije odmala v Česku

Diskuze (0)

Novinka

Anonym