Sundejte si růžové brýle. Co čekat od akcií po rekordním roce

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 14. 1. 2020 | 7 komentářů
Akcie loni výrazně rostly, přestože zisky firem stagnují. Trh je teď zralý na korekci.
Sundejte si růžové brýle. Co čekat od akcií po rekordním roce

Loňský rok byl velmi přívětivý pro takřka všechny typy investic – snad s výjimkou lesních smrkových porostů. Mimořádně vysoké výnosy zaznamenaly zejména akciové trhy.

Po strmé korekci v závěru roku 2018 se akciové trhy hned v lednu 2019 nadechly k robustnímu růstu. V květnu a srpnu sice neutichající obchodní spory mezi USA a Čínou zapříčinily krátkodobé propady, poslední čtyři měsíce roku ale ceny akcií rostly jako houby po dešti.

A tak v meziročním srovnání vychází rok 2019 jako jeden z nejúspěšnějších pro akcie za posledních 20 let. Hodnota indexu MSCI World stoupla o těžko uvěřitelných 27 procent. Hlavním tahounem byly tradičně akcie v USA – tempem růstu překonaly Evropu, Japonsko i rozvíjející se trhy.

Přetrvávající nadvýkonnost amerických akcií nad zbytkem světa ještě vynikne v delším časovém horizontu. Od roku 2008 už vydělaly investorům v průměru dvakrát tolik co akcie v Evropě nebo na rozvíjejících se trzích.

Vítězové a poražení

Podívejme se podrobněji na bilanci jednotlivých trhů v roce 2019. Pro lepší porovnatelnost vycházíme z jedné rodiny indexů, aby měly stejnou konstrukci – konkrétně jde o MSCI. Výsledky je také potřeba vyjádřit v jednotné měně. Použijeme euro, v němž MSCI standardně všechny indexy kalkuluje.

Vítězem loňského roku je Bahrajn s růstem o 55 procent. Následují Rusko, Keňa, Řecko a Egypt – všechny akciové trhy s růstem lehce přes 40 procent.

Na opačné straně tabulky najdeme akciový trh v Zimbabwe, což je dáno kolapsem tamní měny. Vysoké ztráty zaznamenaly i akcie v Botswaně, Libanonu, Argentině a Nigérii. Nedařilo se však třeba ani akciím v Polsku či Bulharsku.

Změna hodnoty akciových indexů MSCI v roce 2019

nejlepší trhy:
Bahrajn55 %
Rusko44 %
Keňa43 %
Řecko42 %
Egypt41 %
nejhorší trhy:
Zimbabwe-93 %
Botswana-60 %
Libanon-49 %
Argentina-21 %
Nigérie-20 %
další vybrané trhy:
USA31 %
Brazílie24 %
Čína23 %
Německo20 %
Japonsko19 %
Velká Británie17 %
Indie  8 %
vybrané indexy:
MSCI World27 %
MSCI Europe22 %
MSCI Emerging Markets18 %
MSCI Frontier Markets16 %
Data v eurech bez dividend platná k 31. 12. 2019

Z hlavních rozvíjejících se trhů BRICK se nejlépe vedlo akciím v Rusku. Dařilo se jim také v Brazílii a Číně. Naopak slabší rok zaznamenaly Indie či Korea. Podíváme-li se na delší časový horizont, vesměs mají podobný trend vývoje, přičemž trochu výrazněji dlouhodobě rostou asijské trhy.

Před rokem jsem tu psal, že rok 2019 možná po delší době nabídne zajímavé příležitosti k nákupům akcií. Jako příklad jsem uváděl akcie Applu a řady dalších firem, jejichž cena tou dobou spadla o 30 až 40 procent od vrcholu.

Nicméně čekal jsem, že vývoj na trzích bude v roce 2019 mnohem divočejší a že se korekce může ještě prohloubit. A opravdu by mě ani ve snu nenapadlo, že už za rok budou zrovna akcie Applu stát dvojnásobek.

Ceny akcií rostou, ačkoliv zisky stagnují

Aktuálně je nálada na akciových trzích nebývale optimistická. Růst je tažen očekáváním, že už brzy dojde k rozumné dohodě mezi Čínou a USA, která nastartuje další ekonomický růst. Na trhu převládá názor, že probíhající ekonomické ochlazení je u konce a firmám začnou zase růst zisky.

Náladu na trzích ovlivňuje spousta faktorů, ale v konečném důsledku je hlavním cenovým hybatelem vývoj zisků jednotlivých akciových společností. A ziskovost firem poslední rok stagnuje. Ve třetím čtvrtletí roku 2019 dokonce čisté zisky klesly v průměru meziročně o šest procent. Paradoxně právě během této špatné výsledkové sezóny přitom ceny akcií raketově rostly.

Na následujícím grafu je názorně vidět, jak se v posledním roce oranžová a modrá křivka rozcházejí. Oranžová prudce roste, zatímco modrá stagnuje a mírně klesá.

Oranžová křivka ukazuje vývoj cen akcií, respektive indexu S&P 500 od roku 1995. Modrá křivka zobrazuje vývoj čistých zisků akciových společností z indexu S&P 500 vždy za posledních 12 měsíců přepočtený na jednu akcii. Podíl těchto dvou čísel pak udává známý ukazatel P/E, jehož hodnota v posledních měsících nebezpečně stoupá.

Je takřka jisté, že trend těchto dvou křivek se velmi brzy zase srovná. Buď poroste ziskovost firem, nebo klesnou ceny akcií. Teď na trhu převládá názor, že ziskovost firem poroste. Proto jsou ceny akcií tam, kde jsou. Podle průměrného očekávání analytiků by měly čisté zisky za čtvrté čtvrtletí 2019 firmám po roční stagnaci výrazně stoupnout, a to meziročně o 26 procent.

V následujících týdnech se ukáže, jak dobrý odhad analytici měli. Posledních deset let pravidelně většina firem z indexu S&P 500 překonává odhady analytiků. V průměru tři až čtyři firmy z pěti hlásí lepší hospodářské výsledky, než byly poslední předpovědi.

Srovnejte si to s námi

Osobně si myslím, že ta očekávání jsou tentokrát až příliš optimistická. Ale třeba budu příjemně překvapen.

Co čekat od roku 2020

Některé předstihové indikátory – jako třeba výrobní PMI index – sice signalizují mírné oživení ekonomiky, přesto se nemůžu zbavit dojmu, že vývoj na akciovém trhu se trochu utrhl od reality a že akcie jsou dnes naceněny na růžový scénář. Co když ale další vývoj nebude až tak růžový? Co když bude mít spíše nějaký odstín šedé?

V takovém případě je trh zralý na korekci. Pokud zisky firem porostou výrazně pomaleji, než se očekává, nebo pokud budou výhledy na letošní rok vyznívat pesimističtěji, pak zákonitě dojde k poklesu cen akcií. Taková pravděpodobnost je v následujících měsících poměrně velká.

Jestliže k tomu dojde a jestliže bude mít korekce dostatečnou hloubku, může to potom být zase dobrá příležitost k nákupům.

Ale jinak v roce 2020 nečekejte od akcií zázraky. Jejich růstový potenciál je při stávajícím ocenění už velmi slabý. Mám dojem, že v uplynulém roce si akcie vybraly svůj růst minimálně na rok dopředu.

Nicméně pokud investujete do akcií, akciových fondů či ETF na pravidelné bázi a s dlouhým časovým horizontem, tak se tím vůbec netrapte. V klidu dál kupujte a víc neřešte. Za 30 let už nynější růsty a korekce nepůjdou na grafu ani rozeznat.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2020 8:36, chk

Stále stejná písnička. Pan Traxler (a nejen on) tu již snad 6 let straší, že akcie jsou překoupené. Světe div se, ony stále rostou, navzdory Šichtařům, Traxlerům, prodejcům zlata atd. Poučení? Kašlat na tyhle chytráky a investovat dlouhodobě, buy and hold, případně přikupovat když to opravdu slítne. A ušetříte za vyhození peněz těmto chytrákům. A jako bonus si vždy zpětně přečtěte co kdo loni pindal a jak se většina vždy netrefí :).

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 2. 2020 11:08, Jan

Dobrý den. Já si rád nechám poradit do čeho a jak investovat formou buy and hold. Ideálně jakou aplikaci na telefon doporučujete?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

akcie, investice, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services