Hlavní obsah

Rodiče nechali dceři s postižením postavit před domem cukrárnu. Splnili jí sen

Novinky, Jana Nesvadbová

Malou soukromou cukrárnu měli za úkol navrhnout a vybudovat architekti z japonského studia ALTS Design Office. Stavba je prostá, ovšem příběh, jenž se za ní skrývá, je velice lidský. Pekárna je totiž malým rájem pro 12letou dívku s mentálním postižením, která právě v pečení dortů a cukroví našla svůj potenciál.

Foto: ALTS Design Office

Malá cukrárna vyrostla v klidné rezidenční čtvrti.

Článek

Cukrárna vyrostla v klidné rezidenční čtvrti japonského města, které rodina nechce upřesňovat. Umístěna je na konci ulice, na zahradě před jedním z domů. Nesměla být příliš veliká, protože samotná zahrada má jen 58,39 čtverečního metru. Zároveň přes ni protéká potok, k němuž architekti chtěli zachovat volný přístup od domu.

Navrhli tedy jednoduchou dřevostavbu obdélníkového půdorysu. Aby její interiér opticky zvětšili, a především poskytli malé cukrářce jménem Mi-chan dostatek světla na práci, nechali polovinu domku prosklenou.

Cukrárna má fungovat zároveň i jako malý obchod, aby dívka mohla své výrobky rovnou i prodávat. Prostoru k tomu má relativně dostatek - přízemí domku je velké 18,21 m².

Mi-chan se začala učit první recepty v deseti letech. První produkty prodávala v pojízdném stánku. Od té doby se natolik zdokonalila, že zvládne využít a svými díly naplnit celou cukrárnu.

Anketa

Líbilo by se vám také mít u domu svou vlastní malou cukrárnu?
Ano, také by mě bavilo péct.
28,5 %
Ano, pokud by mi tam někdo i pekl.
44,1 %
Nevím.
2,3 %
Asi ani ne.
6,3 %
Ne. Nebyla by mi k ničemu.
18,8 %
Celkem hlasovalo 2010 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám