Ohromující radost tvůrců českého filmu Dcera. Takhle slavili nominaci na Oscara

Magazín ČTK Magazín, ČTK
14. 1. 2020 9:09
V kategorii krátký animovaný film byl na filmového Oscara nominován krátkometrážní snímek Dcera studentky FAMU Darji Kaščejevové. Autorka sledovala vyhlášení nominací společně s kolegy a kamarády a na kameru pak zachytila bezprostřední emoce po vyhlášení.
Ohromující radost tvůrců filmu Dcera. Krátkometrážní loutkový snímek byl nominován na Oscara. | Video: FAMU

Kaščejevová zvolila pro svůj film unikátní výtvarnou formu, kdy pomocí ruční kamery, což je u loutkového filmu novátorská technika, docílila velmi realistických záběrů.

Režisérka Kaščejevová, která se narodila v Tádžikistánu a později studovala v Moskvě hudbu, s Dcerou sklidila už několik festivalových úspěchů. Snímek dostal nejvyšší ocenění Křištál na festivalu ve francouzském Annecy a cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku.

V říjnu si Kaščejevová ze Dceru převzala v mezinárodní kategorii animace cenu americké Akademie filmového umění a věd, označovanou za studentského Oscara. Film zvítězil v celosvětové konkurenci nejlepších 1615 snímků filmových škol.

Ve svém bakalářském loutkovém filmu Dcera experimentuje režisérka s pohybem kamery a zkoumá téma vztahu mezi otcem a dcerou. Při tvorbě se inspirovala autorskými filmy Larse Von Triera či bratrů Luca a Jean-Pierra Dardennových. Film je kompletně ručně zpracovaný bez digitálních triků.

"Naše Dcera je snem každého rodiče. Je k světu, daří se jí skvěle a rodičům dělá jen radost. A při pomyšlení, že vyrostla ze skromných poměrů, se sebevědomě vydala brzy do světa. Navíc její duchovní maminka je skvělý člověk a filmař, který je zase radostí každého producenta. Darja přivedla na svět mimořádný film," uvedl Martin Vandas, producent společnosti MAUR film.

Slavnostní vyhlášení Oscarů bude 9. února v Los Angeles.

 

Právě se děje

Další zprávy