Hlavní obsah

Koruna prolomila hranici 25,20 za euro, je nejsilnější za dva roky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna dál posiluje. V úterý ráno prolomila úroveň 25,20 vůči euru, poprvé od února 2018. Podle analytiků jí pomohla vyšší než očekávaná inflace, ale i očekávání podpisu dílčí dohody USA a Číny.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru.

Článek

Česká měna ráno vůči euru posílila až na 25,18 koruny za euro. Mírně posílila také k americkému dolaru, ten se prodává za 22,60 koruny, vyplývá z údajů serveru Patria.cz.

„Koruna tak poprvé za takřka dva roky prolomila úroveň 25,20 za euro. S výjimkou několika dní během právě prvního únorového týdne roku 2018 nebyla od ukončení intervenčního režimu České národní banky v dubnu 2017 koruna nikdy vůči euru tak silná jako právě dnes,“ komentoval to ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

Euro za 25 korun? Posílení koruny překvapilo ekonomy

Ekonomika

„Bezprostředním důvodem posilování koruny jsou zejména včerejší údaje ČSÚ k prosincové inflaci. Ta překonala očekávání trhu,“ dodal ekonom.

V samotném prosinci loňského roku spotřebitelské ceny stouply meziročně o 3,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v listopadu. Za celý rok spotřebitelské ceny v Česku loni v průměru stouply o 2,8 procenta. Byla to druhá nejvyšší průměrná roční míra inflace za posledních 11 let. Vyšší byla pouze v roce 2012, a to 3,3 procenta.

Zdražování bylo loni největší od roku 2012

Ekonomika

„České koruně prospělo na počátku tohoto týdne zveřejnění prosincové inflace,“ souhlasí také hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Od Vánoc koruna posílila k euru o více než 35 haléřů neboli o bezmála 1,4 procenta. Posilování koruny podle Kovandy částečně odráží fakt, že část devizových obchodníků přisuzuje nyní vyšší pravděpodobnost poměrně brzkému zvýšení úrokových sazeb ČNB.

„Podmínkou ovšem je, aby se nadále zlepšovaly mezinárodní ekonomické podmínky, a tedy zmírňovaly mezinárodní protiinflační tendence působící i na korunu. Že by se zmírňovat mohly, naznačuje uvolňování napětí ve vztahu USA a Íránu, ale také chystaný podpis dílčí obchodní úmluvy USA a Číny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám