Hlavní obsah

Češi si přestávají vařit? Mimo domov za stravování utrácejí čím dál víc

Novinky, bab

Češi si doma vaří stále méně. Naznačují to čerstvá data Eurostatu o útratách v restauracích, kavárnách, hospodách i dalších veřejných stravovacích zařízeních. Rok od roku výdaje rostou, v loňském roce přesáhly sumu 175 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle aktuálně zveřejněných údajů Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, Češi v roce 2018 za stravování mimo domov utratili zhruba 168 miliard korun. O rok dříve jejich útraty činily 161 miliard a v roce 2016 pak 148 miliard korun.

„Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když přesáhly úroveň 175 miliard korun,” doplnil ekonom Lukáš Kovanda.

Oběd v restauraci si odepře málokdo. Češi šetřit na jídle odmítají

Finance

V loňském roce tak podle analýzy Češi v restauracích a kavárnách utratili o zhruba sto miliard korun více než v roce 2000. Na přelomu milénia totiž jejich výdaje za stravování mimo domov dle Eurostatu představovaly jen o něco více než 76 miliard korun.

„K historicky nejvýraznějšímu meziročnímu nárůstu výdajů Čechů v restauracích a kavárnách došlo v roce 2017, kdy meziročně utratili o zhruba třináct miliard více. Nárůst tehdy do značné míry souvisel se zaváděním EET koncem roku 2016, které vedlo k citelnějšímu zdražení v oblasti stravování,” připomněl Kovanda.

EET podporuje 58 procent lidí, zdražení přiznává polovina podnikatelů

Ekonomika

Stravování mimo domov je stále důležitější součástí české ekonomiky. V roce 2018 se útraty v restauracích a kavárnách na spotřebitelských výdajích Čechů podílely 6,5 procenty, přičemž v roce 2008 to bylo jen 5,7 procenta. Na českém hrubém domácím produktu se tyto výdaje předloni podílely 3,2 procenty, v roce 2008 to bylo jen 2,8 procenta.

V restauracích nejvíce utrácejí Irové

Obyvatelé všech osmadvaceti zemí Evropské unie v roce 2018 za stravování v restauracích a v dalších stravovacích zařízeních utratili zhruba 602 miliard eur, což odpovídá 3,8 procenta hrubého domácího produktu EU.

Největší část svých výdajů dávají na restaurace, hospody či kavárny Irové (14,4 procenta), Španělé (13 procent), Malťané (12,6 procenta) a Řekové (12,4 procenta).

Naopak nejméně za stravování mimo domov utrácejí Rumuni (1,9 procenta), Poláci (3 procenta) a Litevci (3,4 procenta).

Anketa

Vaříte si doma každý den teplé jídlo?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
Celkem hlasovalo 1632 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám