Cybertruck dostane soupeře, General Motors připravuje elektrický pick-up Hummer

Pick-up Tesla Cybertruck se sice ještě ani nezačal sériově vyrábět, přesto už může počítat s velmi silnou konkurencí. Ve stejném segmentu se totiž chce prosadit i General Motors, která dle deníku The Wall Street Journal hodlá oživit značku Hummer v podobě elektrického pick-upu. WSJ přitom odkazuje na nejmenované zdroje „obeznámené s touto záležitostí“.

Připravovaná novinka by se měla objevit 3. února v reklamním spotu v průběhu komerční přestávky jednoho z nejsledovanějších pořadů na americkém kontinentě – finálového zápasu National Football League, označovaného jako Super Bowl. V klipu má účinkovat profesionální americký basketbalista LeBron James, přezdívaný King James.

Hummer na elektřinu?

Podle dostupných informací má General Motors novinku prodávat pod značkou GMC s tím, že výroba by měla být zahájena počátkem roku 2022. Neočekává se, že by firma reinkarnovala celou značku Hummer, kterou ukončila v roce 2010 v důsledku finanční krize. Zástupci GM se k tomuto tématu odmítli jakkoli vyjadřovat.

Zvěsti o tom, že by značka Hummer mohla být použita pro automobil poháněný elektřinou, kolují již několik měsíců. Zavdala k nim i informace, že General Motors hodlá do roku 2023 představit napříč všemi globálními trhy dvacet nových elektromobilů.

V minulosti chtěla GM spolupracovat na přípravě elektrického pick-upu s automobilkou Rivian Automotive. Námluvy ale nedopadly podle představ a Rivian nakonec postavil svůj první elektromobil ve spolupráci s konkurenčním Fordem.

Je elektrický Hummer dobrý nápad?

Oživení Hummeru v podobě elektromobilu se jeví jako rozumný krok, neboť kategorie pick-upů zaznamenává na americkém trhu prudký vzestup. Zdejší zákazníci stále více vyhledávají auta s vyšší polohou při řízení, která v nich evokují pocit většího bezpečí.

Použití značky Hummer, kterou lze v mnoha směrech považovat za kontroverzní, by mohlo být jasnou odpovědí na odvážný design nedávno představené Tesly Cybertruck. Také shodné načasování zahájení prodejů na začátek roku 2022 naznačuje, že oba vozy mají být „nesmiřitelnými rivaly“.

Redaktor motoristického serveru Jalopnik David Tracy však zprávu, že by se nový vůz měl honosit jménem Hummer, nevnímá jako dobré rozhodnutí. Je přesvědčen o tom, že tato značka je až příliš spojena s velkými, těžkými a neúspornými vozy, takže postupem času začala být vnímána jako symbol plýtvání a nadbytku, což se pro elektromobil určitě nehodí.

Diskuze (10) Další článek: V testech se objevila neznámá grafika AMD Radeon. Je výkonnější než GeForce RTX 2080 Ti od Nvidie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,