9. etapa pro Quintanillu, Michek opět zářil

Pablo Quintanilla poprvé udeřil! Chilský tovární jezdec Husqvarny, který byl před začátkem Dakaru pasován na jednoho z největších favoritů, vyhrál 9. etapu, ale jen s minimálním náskokem. V čele tak zůstává Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda). Martin Michek navázel na předchozí skvělé výkony a skončil dnes třináctý.    

Po zrušené etapě, která měla uctit tragicky zemřelého portugalského závodníka Paula Goncalvese, se dnes 116 motorkářů a 20 zbývajících čtyřkolkářů vrátilo na trať 42. ročníku Rally Dakar. Devátá etapa vedla ze saudskoarabského Vadí ad-Dauásir do Harazu a měřila 891 kilometrů, měřený úsek byl 415 km. „Zítra to bude krušný ráno. Jak na vstávání, tak na přejezd. Z bivaku mají závodníci na start něco přes 300 kilometrů. V tuto ranní hodinu tu bývá kolem pěti stupňů. Z bivaku vyjedou naši jezdci Martin Michek už ve 4:43:00, Milan Engel v 4:56:00 a Tomáš Kubiena v 5:13:00. Po této etapě už přijde maratónská, což jsou vždy dny, které patří k nejdůležitějším na celé rally. A taky velké nervy. Proto jsme pondělí využili ke kontrole všeho, co přišlo pod ruce, a dali motorkám a čtyřkolce pořádnou péči,“ hlásil v pondělí večer český tým Orion – Moto Racing Group.

Michek vjížděl na trať jako čtrnáctý muž průběžné klasifikace. A také jako nejlepší nováček. V této soutěži měl pouze 37 sekund náskok na druhého Španěla Jaume Betriu (oba KTM) z týmu FN Speed. Lídrem Dakaru byl na startu 9. etapy stále docela suverénní Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda) s náskokem téměř 25 minut na Chilana Pabla Quintanillu (Husqvarna). Na konci první desítky figurovali fantasticky jedoucí Američan Skyler Howes z týmu Ondry Klymčiwa a Slovák Štefan Svitko. První z nich na osmé pozici a druhý na desáté. Po poslední odjeté etapě už nepokračuje známý Polák Adam Tomiczek.

Jako první vyjel do měřeného úseku a ujal se nevděčné role otevírání trati vítěz 7. etapy Argentinec Kevin Benavides (Monster Energy Honda), jako pátý Brabec, až za ním například obhájce loňského vítězství Australan Toby Price (Red Bull KTM Racing) a Pablo Quintanilla nebo Španělka Laia Sanz (GasGas). Nejrychlejší žena ve startovním poli motorkářů se nachází na 18. pozici se ztrátou skoro tří hodin na Rickyho Brabce. A právě Price se v úvodních kilometrech ujal vedení před Brabcem. Quintanilla a například Španěl Joan Barreda, další tovární jezdec Hondy, hned zkraje nabrali menší ztráty okolo minuty a půl. Betriu na úvod stáhl na Michka půl minuty. Na 76. kilometru došlo ke kuriozní a dost nebezpečné situaci, když se na trať dostalo několik volně žijících velbloudů. Organizátorům se je naštěstí podařilo rychle rozehnat, také s pomocí vrtulníků.

Po 100 kilometrech už vedl Rcky Brabec s náskokem přes minutu na Barredu, který měl menší pád,  a Tobyho Price. První z favoritů začali nabírat ztráty: Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Racing) a Chilan Cornejo Florimo (Monster Energy Honda) zaostávali už o čtyři minuty. O dalších 50 kilometrů dál Brabec udržoval svůj náskok, zrychlil Quintanilla a dostal se na druhou pozici před Price. Na 156. kilometru začala 34 km dlouhá neutralizační zóna a Michek tam přijel jako třináctý, už zase před svým španělským soupeřem.  O jednu pozici před nejlepším českým jezdcem jel Skyler Howes, o několik míst za ním Slovák Štefan Svitko.    

Po projetí neutralizační zóny, ve které se neměří čas, se na čele zformovala silná skupina, která mezi sebou měla rozdíl jen 32 sekund. Na 244. kilometru v ní byli Pablo Quintanilla, Ricky Brabec, Joan Barreda a Toby Price. Bylo jasné, že Quintanilla, bývalý mistr světa dálkových soutěží, už zapomněl na bolesti v zápěstí z minulých etap a pokusí se stáhnout náskok Brabce v průběžném pořadí. V těchto fázích etapy šel opět Betriu o půl minuty před Michka.  

V závěru etapy poněkud zvolnil Brabec, který nemá se svým náskokem v čele Dakaru kam spěchat a riskovat pád. O vítězství si to rozdalo zbývající trio, ze kterého měl nejvíc sil, štěstí a jezdeckého umu Pablo Quintanilla. Vyhrál tak letos svou první etapu na Dakaru, Price porazil o necelé dvě minuty a o 2:42 min. třetího Barredu. Čtvrtý Brabec dnes zaznamenal ztrátu 3:55 min. Michek vybojoval 13. pozici, těsně před Betriu a Howesem. Na 16. pozici je zaznamenán Američan Garret Poucher (Klymčiw Racing) a hned za ním Svitko. Pokud nedojede k penalizacím, vyjede zítra Brabec do maratonské etapy na čele průběžného pořadí s náskokem 20:53 min. na Quintanillu. Skyler Howes bude devátý a Svitko desátý. Američan od Klymčiwa dnes přišel o jedno místo ve prospěch posledního jezdce tovární Yamahy, Argentince Franca Caimiho, který se vypnul k dobrému výkonu a dojel jedenáctý. Michek zůstává čtrnáctý a stále vede soutěž nováčků. 

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Petr7474 přispěl 2 Kč
pp377 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist