Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kubera to od Zemana „schytal“ holí do hlavy. Prezident dal padáka Válkové, chce Křečka

Aktualizováno -
14. ledna 2020
17:50
Autor: ČTK, kal, sab - 
14. ledna 2020
13:10

Prezident Miloš Zeman se v úterý odpoledne sešel při tradičním novoročním obědě s předsedy Senátu a Sněmovny Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO). Hlava státu šéfům parlamentních komor mimo jiné řekla, že bere zpět nominaci bývalé ministryně spravedlnosti a zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové (ANO) na ombudsmanku. Místo ní navrhne na Stanislava Křečka. Blesk Zprávy získaly i kompletní menu, na kterém byl hovězí vývar, jehněčí kotlety nebo makové koláčky. Podle předsedů obou komor byla atmosféra schůzky přátelská, oba donesli prezidentovi dárky. Kubera se ale novinářům po schůzce svěřil, že ho prezident bouchl holí do hlavy.

Ve Zlaté jídelně na Hradě u stolu kromě Zemana, Kubery a Vondráčka zasedl i kancléř Vratislav Mynář. Stejně jako loni. Kromě této čtveřice jsou na snímku v pozadí ale i dva další lidé, zřejmě pracovníci Hradu nebo ochranky.

Kompletní menu oběda čítalo:

  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • Jehněčí kotlety v čabajkové krustě se šťouchanými bramborami
  • Domácí makové koláčky
  • Káva/čaj
  • Tramín červený 2017, pozdní sběr (Vinařství Blatel, Blatnice pod Svatým Antonínkem)
  • Merlot 2016, pozdní sběr (Vinařství Zapletal, Velké Bílovice)

Menu pro oběd prezidenta Miloše Zemana s předsedy parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) Menu pro oběd prezidenta Miloše Zemana s předsedy parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) | Jiří Ovčáček

Předseda Senátu Jaroslav Kubera po schůzce nadšeně vyzdvihl hlavní chod. Jehněčí kotlety v čabajkové krustě podle něj byly exkluzivní. A chutnalo prý i hlavě státu. „Poté, co jsme to snědli, tak říkal, ať to zařadí do tradičního jídelníčku,“ prozradil Kubera.

„Pak byly domácí makové koláčky, které vypadaly jak Babišovy koblihy, ale byl jsem ujištěn obsluhou, že to nejsou Babišovy koblihy, ale koláčky staročeské s tvarohem a mákem,“ řekl Kubera o dezertu.

Kubera: Bylo to lepší než s tím Sobotkou

Při loučení ústavních činitelů se odehrál zvláštní incident. „Pan prezident mě praštil hůlkou do hlavy! Velice málo, ale byl by to nádherný, daleko lepší záběr než s tím Sobotkou,“ zavtipkoval Jaroslav Kubera.

Připomněl situaci, kdy tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přišel na jednání na Hrad a prezident Zeman připravil ceremoniál, jako by měl Sobotka podávat demisi vlády. Takové informace totiž prezidentova kancelář původně dostala. Situace se pak ale změnila, protože Sobotka chtěl, aby byl odvolán hlavně tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) a s prezidentem se podle svých slov přišel jen poradit o dalším postupu.

Prezident Miloš Zeman předčasně odešel z tiskové konference s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Prezident Miloš Zeman předčasně odešel z tiskové konference s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) | Blesk - Jakub Poláček

Když Sobotka ve vyzdobeném sále nechtěl podávat vyjádření pro novináře, ukázal mu Zeman svojí holí na mikrofon a vyzval ho k projevu. „Nastav si to, támhle to máš obráceně,“ řekl tenkrát prezident. A pak odešel. Tehdy se Sobotka ujal slova bez Zemana. 

Tentokrát ale byla situace méně nepřátelská. „Když jsme odcházeli, tak mě poklepal na moji tvrdou hlavu,“ dodal Kubera s úsměvem.

Kubera donesl nůž, Vondráček palírnu a „vyudili ho“

Předsedové obou komor donesli prezidentovi dárek. Radek Vondráček, který často ukazuje, že je hrdý Moravan, se svým původem inspiroval. „V taštičce jsem měl důkaz moravské nadvlády nad přírodou, protože jsem donesl malou přenosnou mobilní palírnu, pálenici, která je poháněná na pevný líh,“ řekl šéf Sněmovny.

Video  Předseda Sněmovny Radek Vondráček  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Já jsem dal panu prezidentovi nůž, ale ne proto aby spáchal harakiri, jak by si přáli jeho nepřátelé,“ prozradil Kubera. Šlo o nůž na otevírání dopisů. 

Vondráček si posteskl, že nemohl vzít i rodinu

Vondráček si posteskl, že nemohl přijet s celou rodinou jako premiér Babiš, kterého Zeman na oběd pozval se ženou Monikou i dětmi Frederikem a Vivien. „Takový je život, k někomu máte bližší vztahy, k někomu horší, já jsem neměl takový požadavek, aby rodina jezdila na Hrad, nemám to ani zapotřebí,“ přisadil Kubera.

Vášnivý kuřák Kubera po loňské schůzce prozradil, že při ní vykouřil skoro krabičku cigaret a prezident kouřil zhruba stejně. Bývalý „společenský kuřák“ Vondráček mluvil o „příjemně strávených dvou hodinách pasivního kouření“.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Dnes kuřáci, kterými jsou prezident a předseda Senátu, brali na předsedu Sněmovny ohled. Kubera po obědě ukázal krabičku, ve které měl ještě několik nevykouřených cigaret. 

„Jsem rád, že kolegové jsou tolerantní a že jim nevadilo, že jim do toho kouření jím,“ zavtipkoval Radek Vondráček. 

Předseda Senátu řekl, že setkání bylo velice příjemné. „Já musím říct, že politicky jsem naprosto na druhé straně politického spektra světelné roky vzdálen od názoru Miloše Zemana, ale ve mně není ta nenávist, která bohužel tu naši společnost provází,“ zhodnotil Kubera.

Zeman šel pak smývat slzy Válkové

Začátek schůzky byl ale formální. „Pan prezident mi předal písemně, že bere zpět nominaci paní Válkové na post ombudsmanky, takže tímhle způsobem jsme zúřadovali tuhle záležitost,“ řekl předseda Sněmovny Vondráček. Místo ní hlava státu navrhne současného zástupce veřejné ochránkyně Stanislava Křečka.

Hned po setkání s Kuberou a Vondráčkem prezident přijal i Helenu Válkovou. „Já osobně bych úřad ombudsmana zrušil a stejně tak bych zrušil onu zmocněnkyni pro lidská práva, protože si myslím, že to jsou nadbytečné orgány, kterých máme dostatek,“ zmínil Kubera. „Bylo to příjemné a to i přesto, že jak říkal prezident, jde smývat slzy paní profesorce Válkové,“ dodal.

Video  Zeman místo sebe do Číny pošle Hamáčka. Za Putinem vyrazí.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Loni politici hovořili například o odchodu Británie z Evropské unie, když hrozil takzvaný divoký brexit. K tématům patřil také Zemanův tlak na přesídlení českého velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Zeman zopakoval, že by nepodepsal případné uzákonění sňatků gayů a leseb. Tentokrát byla řeč i o Číně a Tchaj-wanu. Nejen proto, že Šanghaj vypověděla partnerskou smlouvu s Prahou, ale i kvůli Kuberově cestě právě do Tchaj-wanu.

O té Kubera po schůzce řekl, že rozhodně není protičínská. Uvedl také, že se Čínou rád zabývá. „Mimochodem v pátek jdu na oslavu čínského nového roku, takže je vidět, že to není tak, logicky by se zdálo, že mě nepozvou, naopak jdu i se ženou,“ dodal šéf Senátu s tím, že pokud bude mít možnost navštívit Čínu, tak to rád udělá.

Předloni se novoroční oběd prezidenta s předsedy Sněmovny a Senátu neuskutečnil. Vondráček ani tehdejší šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD) pozvání nedostali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to tehdy zdůvodnil zaneprázdněností Zemana, který obhajoval své místo v čele státu.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaroslav Kubera zemřel 19. ledna 2020

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

0987654321 ( 15. ledna 2020 05:18 )

Žumpa plesk se boji dat diskusi pod přispěvek o té svoloči pirátské ,že by lidi dali najevo co si o těch práskačích mysli!

Rassilena ( 14. ledna 2020 22:50 )

Vstupte do nejlepšího erotického klubu -- Bredhot.Com

onanym01 ( 14. ledna 2020 22:06 )

Krecka nebrat, kvůli nemu se nemohla stavet dalnice.

voqht ( 14. ledna 2020 21:07 )

Hamajda je zive u J.S.

voqht ( 14. ledna 2020 21:01 )

Ti vsichni mi ale nezakazovali mit hulici narok jako oni a se zdravim na me nechod, Zeman huli jak fabrika a hradime i jeho zdravi .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa