Hlavní obsah

Zeman navrhne na ombudsmana Křečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman navrhne na ombudsmana místo Heleny Válkové (ANO) bývalého zástupce Stanislava Křečka. Po novoročním obědě se šéfy obou parlamentních komor to v úterý uvedl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Podle šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) setkání proběhlo v přátelské atmosféře.

Kubera: Zeman navrhne na ombudsmana KřečkaVideo: ČTK

 
Článek

Vondráček od Zemana dostal dokument, kterým hlava státu stáhla nominaci Válkové na post ombudsmanky. Důvodem je, že za minulého režimu spolupracovala s někdejším neblaze proslulým komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem známým z procesů s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským.

Kubera následně prozradil, že prezident navrhne místo Válkové Křečka. Zemanovu nominaci Křečka na pozici zástupce přitom Sněmovna opakovaně odmítla. Křeček už v letech 2013 až 2019 působil jako zástupce ombudsmana Pavla Varvařovského a později ombudsmanky Anny Šabatové.

Došlo i na Tchaj-wan

Před schůzkou se očekávalo, že Zeman s Kuberou by mohli řešit například záměr šéfa Senátu vydat se na oficiální návštěvu Tchaj-wanu. Prezident Kuberu varoval, že pokud se cesta uskuteční, bude to konec jejich letitého přátelství. Kubera potvrdil, že na cestu přišla řeč.

Vyjádření Radka Vondráčka po novoročním obědě u prezidenta ZemanaVideo: ČTK

„On má pocit, že by nám to mohlo škodit,“ tlumočil Kubera Zemanův postoj.

Loňské setkání orámovala Zemanova a Kuberova společná záliba v cigaretách, kterou Vondráček po schůzce okomentoval slovy, že se cítí jako moravské uzené. Šéf Senátu přiznal, že během dvouhodinového setkání vykouřil 16 cigaret a prezident na tom byl prakticky stejně. Letos prý kvůli konverzaci bylo vykouřených cigaret výrazně méně.

Praštil mě hůlkou, přiznal Kubera

O neformálnosti setkání svědčí rovněž Kuberovo přiznání, že jej prezident praštil hůlkou do hlavy.

Foto: David W Cerny, Reuters

Nastav si to, támhle to máš obráceně, vybízel prezident Miloš Zeman holí premiéra Bohuslava Sobotku, aby si srovnal mikrofon.

„Když jsme odcházeli, on mi poklepal na moji tvrdou hlavu,“ uvedl pobaveně Kubera a připomněl, jak Zeman svého času šermoval hůlkou směrem k tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „To by byl daleko lepší záběr než s tím Sobotkou,” prohlásil.

Vyjádření Jaroslava Kubery po novoročním obědě u prezidenta ZemanaVideo: ČTK

Anketa

Měl by podle vás být ombudsmanem Stanislav Křeček?
Ano
36,8 %
Ne
63,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1422 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám