Zeman stáhl nominaci Válkové na ombudsmanku, jeho nabídku přijal Křeček

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 14. 1. 2020 20:50
Prezident Miloš Zeman stáhl nominaci poslankyně ANO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové na funkci ombudsmanky. Místo ní na post navrhne bývalého poslance ČSSD a donedávna zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka. Křeček řekl serveru Deník N, že Zemanovu nabídku přijal a cítí se na výkon funkce připraven.
Stanislav Křeček by měl být prezidentovým kandidátem na post ombudsmana.
Stanislav Křeček by měl být prezidentovým kandidátem na post ombudsmana. | Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj

"(Zeman) neříkal, že bych to nesměl říct. Jeho kandidát bude Stanislav Křeček, kterého teď navrhne na ombudsmana," řekl Kubera. Další účastník schůzky, šéf sněmovny Vondráček, potvrdil pouze to, že mu prezident předal písemné stažení nominace Válkové na post ombudsmanky.

Stanislav Křeček (81) byl v roce 1990 a poté v letech 1998 až 2013 poslancem za ČSSD, následně byl až loňského roku zástupcem ombudsmanky. Prezident Zeman loni dvakrát navrhoval, aby Křeček ve funkci zástupce ombudsmanky pokračoval. Poslanci to ale pokaždé odmítli.

Křeček řekl Deníku N, že ho Zeman oslovil v pondělí večer. "Bylo to pro mě překvapení, ale nabídku jsem samozřejmě přijal, protože chápu situaci, do které se obsazení té funkce dostalo," uvedl. Podle něj je ombudsman zahlcen agendami a mají přibýt další. "To se pak ale z úřadu stává nepřehledný moloch, který nemůže fungovat. Ombudsman musí zůstat ochráncem obyčejných lidí před běžnými soudy v denním střetávání se s právem, a ne na sebe nabalovat další věci," dodal. Veřejný ochránce práv by se podle něj neměl třeba zabývat diskriminací. Tu by měly podle Křečka řešit soudy.

Helena Válková v pátek sama od kandidatury na ombudsmanku ustoupila. Reagovala tak na zveřejnění článku z konce 70. let, který napsala s někdejším prokurátorem Josef Urválkem. Ten se podílel na politických procesech včetně justiční vraždy právničky a političky Milady Horákové.

Válková ale odmítla, že by toto zjištění bylo důvodem jejího rozhodnutí. Řekla, že za svými odbornými pracemi si dále stojí a že dříve nevěděla, že kdo je Urválek. Tvrdí také, že se tento bývalý prokurátor pod její článek jen podepsal, ale nepodílel se na něm.

Senát na ombudsmana navrhl dva kandidáty - vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse. "Senát trvá na svých kandidátech," prohlásil Kubera. 

Zmocněnkyní pro lidská práva Válková zatím zůstává

Válková zatím zůstává vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Podle kritiků by ale měla opustit i tuto funkci. Vláda ji v pondělí vyslechla, ale o jejím odvolání nehlasovala. Pro její odchod se vyslovili představitelé koaliční ČSSD. Válková rezignovat odmítla.

"Funkci vykonává dobře, není možná na stole její setrvání nebo nesetrvání," řekl Vondráček z ANO. Naopak šéf Senátu Kubera míní, že Válková skončí. "Můj odhad je, že tam stejně dlouho nevydrží," uvedl. Osobně by ale úřad ombudsmana i zmocněnkyně pro lidská práva zrušil jako nadbytečné.

Oba předsedové parlamentních komor potvrdili, že Zeman se s Válkovou v úterý znovu sešel. "Pan prezident jde smývat slzy paní Válkové," uvedl s odkazem na Zemanova slova Kubera. Válková po schůzce se Zemanem řekla, že ji prezident ve funkci zmocněnkyně pro lidská práva podpořil, byť o tom nerozhoduje.

 

Právě se děje

Další zprávy