Ukrajinské letadlo zasáhly v rozmezí 30 sekund dvě íránské střely, ukázalo video

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 1. 2020 21:43
Nové video z bezpečnostní kamery ukazuje, že ukrajinské letadlo po vzletu z teheránského letiště 8. ledna zasáhly v rozmezí asi 30 sekund dvě íránské střely. Informoval o tom dnes americký list The New York Times (NYT). Írán až po třech dnech přiznal, že stroj minulou středu omylem sestřelila u Teheránu jeho protivzdušná obrana. V troskách letadla zemřelo 176 lidí.
momentka z videa sestřelení letadla v Íránu
momentka z videa sestřelení letadla v Íránu | Foto: Aktuálně.cz

Střely byly patrně odpáleny ze zhruba 13 kilometrů íránské vojenské základny, uvedl NYT. Ani jedna z raket ale stroj podle listu neposlala hned k zemi. Letoun v plamenech se snažil vrátit k letišti, ale o několik minut později explodoval a zřítil se blízko vesnice Chaladž Abád. Právě po zásahu první střelou už podle NYT přestal letounu fungovat transpondér, tedy radiový vysílač v kokpitu, který spolupracuje s pozemním radarem.

Zásah podle NYT zachytila kamera na střeše u vesnice Bídkané, která se nachází asi šest kilometrů od íránské vojenské základny. Video na YouTube umístil uživatel z Íránu v noci na dnešek.

Člověka, který první záběry sestřeleného letadla zveřejnil na internetu, nyní revoluční gardy zatkly. Agentura Fars bez bližších podrobností uvedla, že veřejnost bude seznámena se závěry vyšetřování osoby, která dala video na internet.

O víkendu se v zemi konaly protivládní akce, na nichž lidé dávali najevo nesouhlas s tím, že vedení země příčinu pádu několik dní tajilo.

 

Právě se děje

Další zprávy