Hlavní obsah

Kubera dostal od Zemana holí

– Praha

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dostal od prezidenta Miloše Zemana jeho holí. Uvedl to v úterý s úsměvem po společném obědě s hlavou státu a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Incident se podle něj stal na závěr jejich návštěvy.

Kubera dostal od Zemana holíVideo: ČTK

 
Článek

"Pan prezident mě praštil hůlkou do hlavy, velice málo. Když jsme odcházeli, on mě poklepal na moji tvrdou hlavu. Takže nemůžu si stěžovat, bylo to příjemné," uvedl šéf horní komory. Podle něj to byla lepší scénka, než když hlava státu při oficiálním přijetí navigovala svou holí někdejšího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Kubera prezidenta obdaroval podobně jako předseda dolní komory. Zeman od předsedy Senátu dostal nůž, "ne proto, aby spáchal harakiri (rituální sebevraždu), jak by si přáli jeho nepřátelé, ale na dopisy," vysvětlil Kubera. Podle něj byl Zeman dárkem celkem potěšen.

Zeman dárek nesmí použít

Vondráček donesl hlavě státu "malou mobilní přenosnou palírnu" jako "důkaz moravské nadvlády nad přírodou". Palírna na pevný líh, na níž je podle předsedy dolní komory uvedeno prezidentovo jméno, je prý zcela funkční. "Takže může teďka v Lánech pálit vlastní brandy, vlastní slivovici," dodal Vondráček.

V Česku je domácí pálení lihovin nelegální, a to v jakémkoli množství. Podle zákona o lihu je možno lihoviny vyrábět jen v pálenicích a lihovarech s povolením od státu. Za pálení alkoholu načerno hrozí pokuta až deset milionů korun.

Zeman navrhne na ombudsmana Křečka

Domácí

Z Hradu si Vondráček odnesl tužku, kterou mu věnoval prezidentův kancléř Vratislav Mynář. "Já jsem nedostal ani tu tužku," posteskl si Kubera.

Předseda Senátu si nicméně pochvaloval obědové menu. Nejvyšší ústavní činitelé pojedli hovězí vývar s játrovými knedlíčky a jehněčí kotletky v čabajkové krustě se šťouchanými bramborami, které byly podle Kubery exkluzivní. Jako dezert byly podávány domácí makové koláčky. "Vypadaly jako Babišovy koblihy, ale byl jsem ujištěn o tom, že to nejsou Babišovy koblihy, ale koláčky staročeské s tvarohem a s mákem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na Pražském hradě, kde se setkal s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (vlevo) na novoročním obědě.

Zeman a Kubera, který patří mezi náruživé kuřáky, podle předsedy Senátu tentokrát kvůli diskusi vykouřili méně cigaret než před rokem. Vondráček si ale posteskl, že ho zase trochu "vyudili". "Jsem rád, že kolegové jsou tolerantní a že jim nevadilo, že jim to toho kouření jím," dodal šéf Sněmovny. Vondráčkovi prý bylo podle Kubery líto, že nemohl přijet s celou rodinou jako premiér Andrej Babiš (ANO) do Lán. "Já jsem neměl takový požadavek, aby rodina jezdila na Hrad, nemám to ani zapotřebí," dodal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem na novoročním obědě.

Kubera se také pochlubil, že se svezl v křesle, kterým prezident jezdí ve výtahu. "Nechal jsem se vyfotit, abych věděl, v čem budu za pár let tady sedět, doufám. Ne, to byl vtip," dodal předseda Senátu, který vážně zmiňoval možnost kandidovat předloni proti Zemanovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám