Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Barceloně představili nejdražší šperk, který je zároveň parfémem

Design

  5:33
BARCELONA - V Barceloně představili nejdražší šperk světa, který je zároveň parfémem. Jeho cena se odhaduje na 1,6 milionu eur (asi 40 milionů korun) a polovinu výtěžku z prodeje má dostat místní nadace podporující dětské pacienty v nemocnicích v různých zemích. Informoval o tom v neděli místní deník El Periódico.

V Barceloně představili nejdražší šperk, která je zároveň parfémem foto: Instagram

Šperk, který vypadá jako čelenka a jehož součástí jsou čtyři lahvičky parfému, je prvním výtvorem firmy Sagrada. Tu založil podnikatel Amar Abdal Džalíl ze Spojených arabských emirátů, který žije už několik let v Barceloně. Právě tamní monumentální bazilika Sagrada Familia inspirovala arabského podnikatele k názvu jeho nové firmy.

‚Gaudí by byl spokojen‘

Neobvyklý šperk-parfém vytvořili šperkaři barcelonského klenotnictví Bagués-Masriera, kteří na něm pracovali tři roky. Zasadili do něj mimo jiné 345 diamantů, 56 safírů a 26 smaragdů. Barevný šperk připomíná chrámové vitráže a společný uzávěr jeho parfémů tvoří zlatá páska, jež má evokovat mořskou vlnu.

Házet perly sviním. Porcelánovými šperky zkouší designérka smysl pro humor

„Myslím, že (Antoni) Gaudí by byl s tímto parfémem velmi spokojen,“ míní jeho autor Jimmy Boyd, fascinovaný dílem tohoto barcelonského architekta, který navrhl mimo jiné dosud stále nedokončenou baziliku Sagrada Familia.

„Věděli jste, že když Gaudího porazila tramvaj, měl u sebe čokoládu a ořechy? A že měl oblíbené číslo 18?“ řekl Boyd deníku El Periódico. Právě tolik různých složek, včetně vůně čokolády, ořechů, růže, bergamotu či jasmínu, Boyd do parfému namíchal. „To je přitom velmi málo, obvykle jich má parfém tak 70 až 150,“ dodal.

Autor: