Spojené státy a Čína podepíší první část obchodní dohody

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching Zdroj: Reuters

Téměř dva roky od začátku obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou chtějí obě země uzavřít první část obchodní dohody. Obsah tohoto dokumentu, který má být v přítomnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa a vysokých čínských představitelů podepsán v Bílém domě, zatím nebyl zveřejněn.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a ministr financí Steven Mnuchin ale ve společném prohlášení uvedli, že Spojené státy a Čína nemají ani ústní, ani psanou dohodu o budoucím snižování cel.

Obchodní válka mezi zeměmi se dvěma největšími ekonomikami na světě zpomalila růst nejen jich samotných, ale i celého světového hospodářství.

V první části dohody chtějí dát obě strany najevo, že na sebe navzájem už nebudou uvalovat cla. Ta, která ale obě země zavedly od roku 2018, zůstanou do značné míry v platnosti, uvádí agentura DPA. Odborníci nynější dohodu považují tedy spíše za svého druhu klid zbraní než za mírovou smlouvu.

Šéf Bílého domu minulý týden řekl, že o druhé části obchodní dohody se začne vyjednávat brzy, hotová bude podle něho ale až po listopadových prezidentských volbách.