Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Po večerním požáru už Ejpovickým tunelem znovu jezdí vlaky, nikdo se nezranil

Česko

  7:18
Ejpovice (Rokycansko) - Vlaky mohou od časného rána znovu projíždět Ejpovickým tunelem, v němž v úterý večer hořel rychlík. Hasiči evakuovali z vlaku 38 lidí, z toho tři se nadýchali kouře. Nikdo se vážně nezranil. Provoz na trati spojující Plzeň s Prahou byl zastaven, cestující mohli využít náhradní autobusovou dopravu, některé vlaky jezdily odklonem. Omezení v nejdelším tunelu v Česku skončilo zhruba tři hodiny po půlnoci.

V sobotu novým jižním tunelem začnou jezdit všechny expresy, rychlíky a spěšné vlaky. foto: ČTK

Ve vlaku Ex 363 Západní expres, který jezdí z Mnichova na pražské Hlavní nádraží, začalo hořet kolem 21.10, souprava byla zhruba v polovině tunelu. Ohněm byl zasažen první a druhý vagon za lokomotivou, personál vlaku ho lokalizoval přenosnými hasicími přístroji a přemístil cestující do nezasažených vagonů. Předběžnou škodu vyčíslili hasiči na 300 000 korun, příčinou byla zřejmě technická závada.

Hasiči evakuovali celkem 38 lidí, z nich dva členové vlakové čety a jeden cestující se nadýchali kouře, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Záchranáři ošetřili dva lidi s dýchacími potížemi. Nikdo další z evakuovaných osob ošetření nepotřeboval.

Hasiči vyvedli cestující pěšky z tunelu nezasaženým tubusem. Jednoho staršího člověka, který by nebyl schopen cestu z tunelu sám zvládnout, převezli k portálu tunelu a předali záchranné službě. Zhruba kolem půlnoci začalo vyprošťování vlaku z tunelu pomocí motorové lokomotivy.

Hasiči aktivovali třetí stupeň požárního poplachu a povolali větší množství jednotek. Záchranáři vyslali na místo tři výjezdové skupiny a inspektora provozu.

Ejpovický tunel je dosud nejdelší tunel v republice. Měří 4150 metrů a do provozu byl uveden po pěti letech výstavby v listopadu 2018, v obou tubusech začaly měsíc jezdit o necelý měsíc později.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč