Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Europoslanci šili do Babiše a zmínili „nulovou toleranci“. Premiéra bránila blond Dita

Aktualizováno -
15. ledna 2020
21:32
Autor: ČTK, trm - 
15. ledna 2020
07:40

Obnovení trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše se ve středu dostalo na program plenárního zasedání Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku. Poslanci se v debatě neshodli mimo jiné na tom, zda je Babišova kauza vnitřní záležitostí Česka, nebo by se měla řešit na evropské úrovni. Zatímco podle české europoslankyně Dity Charanzové (za ANO) je taková debata irelevantní, Němka Monika Hohlmeierová zdůraznila, že podezření ze zneužívání evropských dotací není „interní českou věcí. Usnesení v návaznosti na debatu EP přijme až na jednom z příštích zasedání, podle informací ČTK by to mělo být již v únoru.

„Nemáme nic víc než dojmy, předsudky, možná osobní animozitu a přenášíme domácí politickou bitvu z České republiky na unijní půdu,“ řekla v debatě místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která byla zvolena za hnutí ANO premiéra Babiše. V otázce auditu podle ní probíhá „standardní komunikace“ mezi Českem a EU, „standardní“ je podle ní také práce českých orgánů činných v trestním řízení.

„Ctěme presumpci neviny,“ vyzvala Charanzová. Bod jednání týkající se českého premiéra označila za „zcela irelevantní a postrádající smysl“. Debata v EP podle ní nese „politický podtext“ a to, že se europarlament nechal vtáhnout do vnitropolitického boje, označila za „nevhodné“. Také podle Ondřeje Knotka z hnutí ANO byla půda EP „nešťastně využita k přenesení domácí politické situace“.

Charanzové i Knotkovi oponovala například předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, podle které se nejedná o „českou interní diskusi“. Hohlmeierová zdůraznila, že jí nejde o to, jak postupuje v případu česká justice. „Evropské dotace nesmí podporovat oligarchické struktury,“ zdůraznila německá europoslankyně z lidovecké frakce (EPP).

Zástupce Evropské komise Virginijus Sinkevičius na počátku debaty zdůraznil, že EK má „nulovou toleranci pro podvody nebo zneužívání evropských fondů“ a že se zabývá možným střetem zájmů ve všech členských zemích včetně Česka. Podrobnosti z auditů eurokomisař nesdělil, neboť jsou podle něj až do skončení celého kontrolního procesu tajné.

Pospíšil chce zveřejnit audity

Do Babiše se pustil bývalý šéf TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, který zároveň vyzval Brusel, aby zveřejnil obě auditní zprávy, které se premiéra týkají. Obě podle dřívějších informací potvrdily, že český premiér je ve střetu zájmů.

Řada europoslanců, například Mikuláš Peksa (Piráti), v debatě vyzvala v souvislosti s případem českého premiéra k vytvoření systému čerpání unijních dotací s jasnými, přísnějšími pravidly. Podle europoslance Ivana Davida (SPD) je skutečnou příčinou současného stavu systém EU, který umožňuje korupci prostřednictvím dotování soukromých podniků.

Také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem výboru pro rozpočtovou kontrolu, v rozhovoru s ČTK odmítl, že by debata na půdu EP nepatřila. Jejím cílem podle něj bylo „dát politicky najevo, že nikdo v Evropské unii nebude porušovat nařízení o střetu zájmů včetně premiéra České republiky, padni komu padni“. Babiš podle Zdechovského chtěl, aby Evropa byla konečně rozhodná a začala konat. „Tak v tomhle případě může vidět, že jsme neskutečně rozhodní a že konáme, dodal.

Do debaty v europarlamentu se naopak vůbec nevložili europoslanci ODS. Jan Zahradil to komentoval slovy, že modří chtějí porazit Babiše ve volbách a špinavé prádlo by se mělo prát doma. „Naloženo“ za to dostal od šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

V Evropském parlamentu se o českém premiérovi debatovalo v návaznosti na obnovení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman o něm rozhodl na začátku prosince. Věc vrátil k došetření. Důkazní situace podle něj neodůvodňovala ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby.

Podstatou případu je to, že Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů. Babiš dlouhodobě obvinění odmítá.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

karambol ( 17. ledna 2020 08:54 )

hradnihulvát a vy ostatní chcíplotiny chtěli by jste mít doma tak krásnou chytrou ženu!! tak luzo musí vám stačit ty vaše šlapky závist je známa věc!!

gallio ( 16. ledna 2020 13:54 )

„Budeme bojovat dál!“

karambol ( 16. ledna 2020 10:39 )

evro udavači,špína šila do Babiše včera už i evroposlanci kritizují českou udavaču špínu at si to řeší doma.Co muže být odpornějšího než udavači,odpad společnosli lidov­ci,pi­ráti,­top.st­an hromadný hnuj ,hovna!!

xiioma ( 16. ledna 2020 10:20 )

Čerpačka, hezky si to Bureš zařídil, na platformě celá ČR čerpá a čerpá, a všichni mu tak cálujeme vratky bankám jeho předlužených firem. To je důvod jeho vstupu do politiky, důchodci mu tleskají a tleskají a on jim tahá a tahá z kapes peníze.

tryskomys ( 16. ledna 2020 04:20 )

Na každého se melou boží mlýny,dojde i na BURESE,bez vyjímky,h.n.u.s co si dovolí ždímat republiku jako svojí FIRMU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa