Hlavní obsah

Nový operátor v Česku? Aukce by se mohla o několik měsíců posunout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukce na nového operátora není podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) dořešena. Za současných podmínek podle něj nenaláká dostatečný počet konkurujících firem, které by významně zasáhly do fungování trhu. Své připomínky ministerstvo podle Havlíčka řeší s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), který má aukci na starost. Vláda na pondělním jednání schválila materiál, ve kterém počítá s vyhlášením aukce v prvním čtvrtletí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Článek

ČTÚ připravilo aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Dražit bude frekvence 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz vznikne přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci. Do státního rozpočtu by akce měla přinést minimálně šest miliard korun. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu.

„Zatím ministerstvo není komfortní s tím návrhem ČTÚ,“ uvedl Havlíček. Chce, aby aukce měla co nejvíce účastníků. Kromě velkých zahraničních společností by se do ní podle něj mohli zapojit i menší tuzemští operátoři. Ve stávajících podmínkách aukce není zahrnuto sdílení sítí, které by podle Havlíčka podpořilo konkurenci. „Trh by se měl ještě více otevřít prostřednictvím národního roamingu pro toho, kdo získá 3500 (MHz) kmitočet ve prospěch 700 a těch nižších,“ řekl dále.

Další krok pro 5G sítě v Česku. ČTÚ přidělí frekvence v červenci

Mobil

Státní rozpočet podle Havlíčka může s výnosem z aukce počítat v každém případě, dalo by se dosáhnout i vyšší sumy, uvedl. „Přece není podstatné, jestli bude (výnos z aukce) v září, jestli bude v prosinci, anebo i kdyby byl třeba v lednu v únoru příštího roku, to je otázka pár měsíců posunutí, jakkoliv si dovedu představit, že samozřejmě státní rozpočet to taky potřebuje,“ dodal.

Ministerstvo financí podle Jakuba Vintrlíka z tiskového oddělení nebylo vyrozuměno ze strany MPO nebo ČTÚ o žádných nových skutečnostech, které by měly výnos z příslušné aukce v letošním roce ohrozit. „Předpokládané příjmy z aukce kmitočtů jsou tedy nadále rozpočtovány v rozpočtu ČTÚ pro rok 2020,“ řekl.

Konzultace ohledně úprav by podle Havlíčka s ČTÚ mohla být rychlá. Jednání by se měla uskutečnit tento týden. Podle Havlíčka se ministerstvo s ČTÚ shodne na cíli, ne vždy ale na cestě k jeho dosažení. ČTÚ zopakoval, že aukce je připravena a dle jeho pevného přesvědčení má potenciál splnit cíle, se kterými byla seznámena vláda minulý rok, tedy zejména posílení konkurence vstupem celoplošného infrastrukturního čtvrtého operátora a nastartování rozvoje 5G sítí.

„Platí, že změna principů a parametrů aukce by znamenala novou veřejnou konzultaci, a tedy i odklad výběrového řízení o několik měsíců. Probíhající jednání mají za cíl rozptýlit pochybnosti MPO. Chceme, aby se ČR zařadila mezi vyspělé země, které umožní průmyslu a uživatelům využívat moderní služby a současně dojde k trvalému tlaku na snížení cen,“ řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

V tuzemsku je 14,5 milionu aktivních SIM karet. Více než 93 procent využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Na 5G internet budou lákat i levnější mobily

5G připojení je v současnosti výsadou především prémiových telefonů, které se v obchodech nabízejí za několik desítek tisíc korun. Už v příštím roce se však na...

Výběr článků

Načítám