Hlavní obsah

Apple neodemkl telefony floridského útočníka. Pomáhali jsme, brání se podnik

Washington

Společnost Apple se ohradila proti pondělnímu tvrzení amerického ministra spravedlnosti Williama Barra, že neposkytla dostatečnou pomoc při vyšetřování prosincového incidentu, při němž saúdskoarabský kadet na americké základně Pensacola na Floridě zastřelil tři lidi. Barr v pondělí Applu vyčetl, že nepomohl Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) odemknout dva útočníkovy chytré telefony iPhone. Společnost však tvrdí, že s úřady spolupracovala od začátku vyšetřování, napsal list The New York Times.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr spravedlnosti William Barr

Článek

"Tento případ je perfektní ukázkou toho, proč je nezbytně nutné, aby veřejnost měla přístup k digitálním důkazům," prohlásil Barr a dodal, že firma Apple FBI neposkytla žádnou "podstatnou pomoc". "Je pro nás velice důležité dozvědět se, s kým a o čem střelec komunikoval, než zemřel," dodal Barr.

Společnost Apple se v prohlášení bránila tvrzením, že s FBI spolupracovala a poskytla vyšetřovatelům přístup k souborům na útočníkově datovém úložišti iCloud a údaje o jeho transakcích. Společnost však neuvedla, zda její zaměstnanci pomohou americkým úřadům starší telefony iPhone 5 a 7 přímo odemknout. Sdělila, že "Američané si nemusí vybírat mezi slabším kódováním a vyřešením vyšetřování", protože existuje řada způsobů, jimiž se mohou vlády dostat do přístrojů, které firma vyrábí.

Na základně Pensacola útočil podle vyšetřovatelů jedenadvacetiletý příslušník saúdskoarabského letectva Muhammad Šamrání, který na Floridě procházel výcvikem. Zasahovali proti němu policisté i vojáci, kteří ho nakonec zastřelili. Vedle tří obětí si útok vyžádal také osm zraněných. Barr útok označil za teroristický, jelikož byl podle něj motivovaný extremistickou ideologií. Po incidentu Američané prověřili ostatní vojenské studenty ze Saúdské Arábie, z nichž se rozhodli 21 vypovědět.

Na základně amerického námořnictva střílel saúdský student, čtyři mrtví

Amerika

Spor trvá již několik let

Spor mezi americkými úřady a technologickými firmami ohledně kódování elektronických zařízení trvá už několik let. Podle The New York Times je pondělní Barrovo veřejné obvinění Applu možné chápat jako další pokus bezpečnostních složek získat u veřejnosti i mezi zákonodárci podporu pro přijetí zákona, jež by úřadům garantoval právo přístupu do telefonů, tabletů a počítačů.

Apple nepomáhá americkým úřadům s přístupem do svých přístrojů už od roku 2014. Firma se totiž domnívá, že narušení soukromí uživatelů je porušením jejich lidských práv. Tvrdí také, že pokud by do svých zařízení nainstalovala takzvaná zadní vrátka, mohly by jich zneužít i hackeři pracující pro jiné vlády či nekalé soukromé společnosti.

Jak byl odemčen zabijákův iPhone? FBI nemusí nic prozrazovat, rozhodl soud

Internet a PC

K podobné roztržce mezi americkými úřady a firmou Apple došlo v roce 2015 po teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu, při němž zemřelo 14 lidí. Vyšetřovatelé z FBI se do uzamčeného iPhonu islámského radikála nemohli dostat dlouhé měsíce. Jeho iPhone 5C byl nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Soud proto Applu nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo. Vyšetřovatelům z FBI se nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat. Detaily o průniku však nezveřejnili.

Odemčení zabijákova iPhonu nicméně FBI příliš nepomohlo. Nebyla totiž odhalena žádná data, díky nimž by se vyšetřování posunulo nějak dopředu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám