Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Deblová jednička Farah a další tenista Jarry měli dopingový nález

Juan-Sebastian Cabal and Robert Farah oslavují wimbledonský triumf. foto: Reuters

Londýn - Světová jednička ve čtyřhře Kolumbijec Robert Farah měl pozitivní dopingový test. Zkouškou neprošel loni v říjnu, tedy v závěru sezony, v níž s krajanem Juanem Cabalem vyhráli dva grandslamy: Wimbledon i US Open. Zastavenou činnost za doping má také chilský tenista Nicolás Jarry, jenž se provinil při listopadovém Davisově poháru.
  9:51

Dvaatřicetiletý Farah dnes sám oznámil, že byl pozitivně testován na anabolika a nezúčastní se Australian Open. „ITF (Mezinárodní tenisová federace) mě informovala o přítomnosti boldenonu při zkoušce 17. října v Cali,“ uvedl deblový specialista. S Cabalem na okruhu získali celkem 15 titulů.

Nález anabolik si vysvětluje tím, že snědl kontaminované kolumbijské maso. „Jsem si jistý, že to bylo ono,“ uvedl. O dva týdny dříve v Šanghaji totiž odevzdal negativní vzorek stejně jako během dalších 15 namátkových kontrol v loňském roce.

Dočasně zastavenou činnost má také o osm let mladší Jarry, nyní 78. hráč žebříčku a vítěz turnaje v Bastadu z loňského července. Vzorek se dvěma zakázanými látkami (ligandrol a stanozolol) odevzdal 19. listopadu, kdy na finálovém turnaji Davis Cupu v Madridu odehrál dvouhru i čtyřhru proti Argentině. Oba zápasy prohrál.

Jarry úmyslné zvyšování výkonnosti pomocí dopingu odmítl. A také se domnívá, že pozitivní test mohly způsobit kontaminované doplňky stravy pocházející z Brazílie. „První test byl negativní, ten druhý se mohl vrátit pozitivní, protože jsem konzumoval multivitaminy vyrobené v Brazílii. Doporučil mi je můj doktor, se zárukou, že neobsahují nic zakázaného,“ napsal Jarry na instagramu.

S federací ITF chce plně spolupracovat a dokázat svou nevinu. „Hladiny těch látek byly tak neuvěřitelně nízké, že mi nemohly poskytnout žádný přínos pro zvýšení výkonu,“ doplnil. V Madridu odehrál tři zápasy, i Němci Philippu Kohlschreiberovi podlehl ve dvou setech. Chile ve skupině skončilo na posledním místě a do čtvrtfinále nepostoupilo. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!