Pořad Týden s prezidentem na Barrandově končí. Vyčerpal svůj potenciál, řekl Ovčáček

Michal Polák Michal Polák
Aktualizováno 15. 1. 2020 12:28
Každotýdenní spolupráce prezidenta Miloše Zemana a majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa končí. Čtvrteční pořad Týden s prezidentem se už vysílat nebude. Prezidentův mluvčí o tom informoval v dopise adresovaném právě Soukupovi. "Pořad už nemůže přinést nové impulzy," zdůvodnil Hrad, proč v natáčení nechce pokračovat. Souvislost se Soukupovými výroky v posledních dnech jako důvod nezmínil.
Miloš Zeman s Jaromírem Soukupem v pořadu Týden s prezidentem.
Miloš Zeman s Jaromírem Soukupem v pořadu Týden s prezidentem. | Foto: TV Barrandov

"Dovolte mi proto, abych Vás informoval o svém rozhodnutí, že pořad Týden s prezidentem na TV Barrandov již nebude zařazen do nového plánu pravidelných mediálních aktivit prezidenta republiky," napsal mluvčí Jiří Ovčáček v dopise Soukupovi, který ve středu zveřejnil na stránkách Hradu

Podle mluvčího byl pořad v minulých letech pro prezidenta přínosný, ale pro léta 2020 až 2023 je už situace již odlišná. "Dospěl jsem k závěru, že pořad Týden s prezidentem na TV Barrandov již vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulzy," napsal Ovčáček s tím, že plán pravidelných mediálních aktivit prezidenta je v jeho odpovědnosti.

Mluvčí zároveň dopis využil k tomu, aby moderátorovi a majiteli TV Barrandov Soukupovi za dosavadní spolupráci poděkoval. "Za Vaši profesionalitu, vstřícný přístup i čas věnovaný pořadu," uzavřel dopis Ovčáček.

Soukup na rozhodnutí reagoval slovy, že je mu ukončení pořadu po třech letech "osobně líto", ale respektuje to. "Pro TV Barrandov to ale neznamená nic převratného. Uvolněný prostor nahradí jiné pořady cílené na mladší skupiny diváků," napsal na Twitter.

Ze strany Barrandova zájem o pokračování ještě tento týden byl. "Jsme připraveni vysílat a natáčet. Návrh jsme poslali na Hrad. Na odpověď čekáme," napsal v pondělí Soukup na Twitteru. Tématem čtvrtečního vydání měla být kauza Heleny Válkové a její spolupráce na článku o institutu ochranného dohledu s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. 

Poslední Soukupovy výroky jeho fanoušky překvapily

Soukup se Zemanem si v pořadu Týden s prezidentem zpravidla notovali. Překvapivě tak pro mnohé vyzněly Soukupovy příspěvky na sociálních sítích v posledních dnech, u nichž lze předpokládat, že by se na nich s prezidentem neshodli. Ovčáček však žádnou souvislost mezi Soukupovými výroky posledních dnů a ukončením spolupráce nezmínil. 

Například začátkem ledna okomentoval Soukup nové vydání časopisu Týden, kde byl na titulní stránce Václav Havel: "Byl to státník. Důstojný prezident s výjimečným historickým významem. České republice výrazně zvýšil renomé ve světě. Bez jeho zásluh bychom dnes nebyli demokratickým a respektovaným státem," napsal s tím, že pro něj je Havel vizionář a v srdci dodnes globální osobnost století. I podle reakcí jeho fanoušků pod příspěvkem je patrné, že je Soukup svými slovy překvapil.

O několik dní později se vložil do kauzy kolem Heleny Válkové a její spolupráce s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem na článku o ochranném dohledu. "Ombudsmanka, co šla po disidentech? Veřejný ochránce lidských práv má být respektovaná osobnost s nezpochybnitelnou morální autoritou," napsal Soukup a dodal, že její mediální obhajobě nevěří.

Když Válková v pátek v Událostech, komentářích oznámila, že odmítne nominaci do úřadu ochránkyně práv, tak se Soukup na Twitteru pohoršoval nad tím, že jako důvod uvádí členství v KSČ, a nikoliv spolupráci s prokurátorem Urválkem. "Profesorka Válková zcela ztratila soudnost," rozčílil se ředitel televize.

A v úterý se mediální podnikatel opřel také do prezidenta. "Každý máme své limity. A mým je, že odmítám dávat prostor lidem, kteří hájí vrahy. Urválek byl stejný vrah jako Eichmann. A pokud v tom nejsme s panem prezidentem zajedno, tak nevím, zda jsme schopni v něčem jiném spolu najít společnou řeč," napsal na sociální sítě Soukup a poprvé tak naznačil, že i spolupráce s prezidentem má své limity. Válková byla prezidentovou kandidátkou na ombudsmanku. Když však i Zeman odsoudil reakci Válkové na zjištění serveru Info.cz o její vědecké práci za minulého režimu, napsal Soukup již výše citovanou větu, že nabídku na další natáčení poslal na Hrad.

Soukupova názorového posunu si všímají také jeho diváci a začali ho obviňovat z převlékání kabátů. To ale podnikatel popírá. "Vnímám ty z vás, kteří mi tu píšete, že jsem se změnil. Že obracím… Že jsem převlékl kabát. Není to pravda. Ale existují hranice, přes které prostě nejede vlak. Nebudu velebit premiéra země, který ponechá ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva ženu, která spolupracovala s Josefem Urválkem," napsal v úterý na Facebook ředitel televize Barrandov. 

 

Právě se děje

Další zprávy