Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Český lev zná nominace. Nejvíce šancí mají mají Vlastníci a Nabarvené ptáče

Kultura

  11:47
Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získala tragikomedie Vlastníci režiséra Jiřího Havelky z prostředí schůze spolumajitelů domu. Dostala jich 12. Následuje Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Snímek sledující drsný osud židovského chlapce za druhé světové války má 11 nominací. Deset nominací posbírali Staříci, road movie o marnosti snahy vypořádat se s minulostí v režii Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie

Tereza Voříšková a Vojtěch Kotek. Snímek Vlastníci (2019). Režie: Jiří Havelka. foto: CinemArt

O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutárních kategoriích. Laureáti převezmou ocenění 7. března v pražském Rudolfinu. Galavečerem 27. ročníku Českých lvů bude v přímém přenosu České televize provázet stejně jako v loňském roce Václav Kopta.

Kryštof Hádek a Stanislav Majer. Snímek Vlastníci (2019). Režie: Jiří Havelka.
Snímek Nabarvené ptáče (2019). Režie: Václav Marhoul.

Všechny tři snímky s nejvíce nominacemi jsou v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra. V obou těchto kategoriích je doplnily snímky Na střeše režiséra Jiřího Mádla a Tiché doteky, které režíroval Michal Hogenauer. Vlastníci posbírali sedm nominací za herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích, což je dosud nejvíc.

Snímky Vlastníci a Staříci mají také po pěti nominacích na Ceny české filmové kritiky, Nabarvené ptáče získalo čtyři. Výsledky budou vyhlášeny 1. února.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...