Kde vzala čínská armáda své nejmodernější zbraně? Expert má jasno

NÁZOR - Čínská lidová republika, která v roce 1949 vznikla na základě války a revoluce, dlouho postrádala ekonomické kapacity k soupeření se Spojenými státy či Sovětským svazem ve výrobě pokročilých vojenských technologií, konstatuje Robert Farley v komentáři pro server National Interest. Bezpečnostní analytik, který přednáší na University of Kentucky dodává, že zacelit tuto mezeru částečně pomohla Moskva v padesátých letech a Washington s Evropou v letech sedmdesátých a osmdesátých.

Nejprve Moskva...

Takzvaná kulturní revoluce ovšem v Číně pozastavila technologický a vědecký výzkum, což vedlo k výraznému zaostávání země, tudíž se Peking dlouho ubíral cestou domácích vylepšení skrze průmyslovou špionáž, vysvětluje odborník. Podotýká, že Čína se naučila krást zbrojní technologie od Ruska a Spojených států.

V průběhu let se čínští špióni zdokonalili a zvýšili flexibilitu své práce, upozorňuje analytik. Uvádí příklad pěti zbraní, které Čína ukradla a částečně, případně zcela okopírovala.

V roce 1961, kdy vrcholilo napětí mezi Pekingem a Moskvou, Sověti poskytli Číně podklady pro svou novou stíhačku MiG-21, čímž se snažili naznačit, že spolupráce mezi komunistickými mocnostmi není vyloučená, připomíná Farley. Nastiňuje, že pobídka ovšem nezafungovala, napětí se dále zvyšovalo a na konci dekády vygradovalo téměř ve válku.

Na základě uvedených podkladů nakonec Číňané sestrojili stroj J-7, který je kopií MiGu-21, poukazuje expert. Dodává, že exportní verze označená jako F-7 nakonec přímo soupeřila se sovětským originálem na zbrojních trzích a v 70. letech a v době čínsko-amerického sblížení, Peking prodal J-7 Američanům, kteří jej využili při bojovém výcviku svých pilotů proti sovětským MiGům.

Pád Sovětského svazu na počátku 90. let doprovázelo oteplení vztahů Moskvy a Pekingu, tudíž Rusko již nemělo pádný důvod odpírat Číně své nejpokročilejší vojenské technologie, uvádí Farley. Za důležitý faktor označuje to, že sovětský zbrojní průmysl zoufale potřeboval zákazníky a ruská armáda si nové zbraně nemohla dovolit.

"Na druhou stranu, Čínská lidová republika potřebovala nové zdroje technologicky vyspělého vojenského vybavení poté, co Evropa a Spojené státy (na ni) uvalily zbrojní embarga v důsledku masakru na Náměstí Nebeského klidu," píše analytik. Doplňuje, že v 90. letech tak došlo k uzavření mnoha velkých zbrojních kontraktů mezi Moskvou a Pekingem, přičemž ten nejdůležitější se týkal prodeje a udělení licence a technologické dokumentace k víceúčelovému stíhači Su-27 Flanker.

Čína tím získala jeden z nejnebezpečnějších letounů pro budování vzdušné nadvlády a zároveň hodila záchranný kruh ruskému leteckému průmyslu, shrnuje Farley. Podotýká, že éra dobrosrdečnosti nakonec skončila a ačkoliv nejsou známy detaily, Rusko tvrdí, že Číňané licenční podmínky rychle porušili a na své Flankery označované jako J-11 začali montovat vlastní avioniku.    

Číňané rovněž zahájili vývoj námořní varianty, což smlouva zakazovala, připomíná odborník. Dodává, že toto přivlastnění si ruské technologie ochladilo vztahy mezi oběma zeměmi a přimělo Moskvu k opatrnějšímu přístupu při prodeji svých zbrojních klenotů čínské armádě.

...poté Washington

Dlouho předtím, než dokumenty zveřejněné Edwardem Snowdenem odhalily masivní čínskou průmyslovou špionáž, američtí analytici podezírali Čínu z krádeže dat spojených s letounem F-35, uvádí expert. Konstatuje, že realita se ukázala v podobě čínského letounu s technologií stealth J-31, který vypadá prakticky jako dvoumotorová varianta F-35B, pouze bez schopnosti vertikálního vzletu a přistání.

"J-31 pravděpodobně postrádá mnoho pokročilé avioniky, která má potenciál činit z F-35 ničivý letoun," přiznává Farley. Soudí však, že J-31 může být nakonec provozován i na letadlových lodích a soupeřit s americkým strojem na exportních trzích.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Ještě v roce 2010 Čína enormně zaostávala za Spojenými státy v technologii bezpilotních letounů, ale od té doby je dohání a nyní vyrábí drony, které jsou na mezinárodních zbrojních trzích schopné soupeřit s těmi americkými, upozorňuje analytik. Táže se proto, jak se podařilo Číňanům ztrátu tak rychle dohnat.

Podle amerických zpravodajců získali technologii čínští hackeři z různých zdrojů, včetně počítačů americké vlády a soukromých společností spojených s výrobou dronů, odpovídá expert. Podotýká, že nové čínské stroje silně připomínají americké letouny vzhledem i výkony a Čína na jejich vývoj potřebovala pozoruhodně málo času.

Po vietnamské válce Spojené státy silně investovaly do boje v noci, což vedlo k vývoji pokročilých technologií pro noční vidění, včetně vybavení, které umožňuje vojákům, obrněným vozidlům a letounům vést boj ve tmě, uvádí Farley. Vysvětluje, že tato technologie poskytla Spojeným státům enormní výhodu v mnoha konfliktech 80. let.  

Čína se snaží tuto výhodu eliminovat a vyvinula značné špionážní úsilí k zisku a okopírování příslušných amerických technologií, upozorňuje analytik. Konstatuje, že jde nejen o kybernetické krádeže, ale také o operace ve starém stylu, kdy čínští obchodníci ilegálně nakupují kontrolované technologie přímo od amerických firem.

"Spojené státy jsou stále agresivnější při zpomalování či zastavování čínských snah o průmyslovou špionáž," deklaruje expert. Nastiňuje, že sice došlo k obvinění konkrétních čínských důstojníků, veřejnému odsouzení čínské špionáže a cílených represí vůči některým čínským firmám, ale s ohledem na rozsáhlé obchodní kontakty obou zemí je transfer technologií prakticky nemožné ukončit.

Čína navíc buduje velkou, inovativní technologickou ekonomiku, tudíž čínské technologie dohánějí ty americké a v některých ohledech již předběhly ty ruské, míní Farley. Očekává proto, že Čína se nakonec může sama stát terčem zahraniční špionáže.     

Související

Ponorka typu 094 (v kódu NATO třída Jin) je třída jaderných raketonosných ponorek Námořnictva Čínské lidové osvobozenecké armády. Jedná se o druhou generaci čínských raketonosných ponorek nahrazující starší typ 092 (v kódu NATO třída Xia), postavený kvůli technickým problémům pouze v jediném exempláři. Do roku 2020 bylo do služby přijato šest ponorek této třídy. Celkový plánovaný počet není znám.

Čína staví jadernou ponorku nové generace

Čína zahajila výrobu nové generace ponorek s jaderným pohonem, což bude pro USA a jejich spojence poprvé představovat výzvu, protože vývoj ponorek je obtížné sledovat. Informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Čínská armáda zbraně špionáž Rusko USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy